Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

A begyűjtött hulladék több mint felét újrahasznosítják Nyíregyházán

MTI|2011. okt 24. 13:16
[A+ A-]
Az idén szeptember végéig, a begyűjtött kommunális hulladék több mint felét újrahasznosították Nyíregyházán - közölte a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. illetékese hétfőn az MTI érdeklődésére miután a város az önkormányzati hulladékgazdálkodási országos verseny első helyezettje lett, és elnyerte az Arany Hangya Díjat.
A 120 ezer lakosú Nyíregyházán márciustól teljes a szelektív hulladékgyűjtés, az év első kilenc hónapjában 61.653 tonna kommunális hulladék gyűlt össze. Ebből a mennyiségből 28.417 tonna hulladék került a korszerű, a legszigorúbb európai uniós környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő lerakó telepre, míg a többit - 20 tonna veszélyes anyag elégetését kivéve - újrahasznosították - mondta Hajdu Péter, az önkormányzati tulajdonban lévő cég hulladékgazdálkodási üzemvezetője. Hozzátette: Petró Árpád, a Kft. ügyvezető-igazgatójának tájékoztatása szerint a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely minden háztartásának megteremtették a hulladék újrahasznosítását lehetővé tevő szelektív gyűjtés feltételeit.

A tömbházas lakónegyedekben úgynevezett gyűjtőszigeteket alakítottak ki, míg a családi házas övezetek összesen 21 ezer háztartásában a zsákos, illetve az edényes bio hulladékgyűjtést vezették be. Megjegyezte, hogy a válogatott gyűjtés nemcsak az újrahasznosítást szolgálja, hanem csökkenti a környezetterhelést is, mivel így a lerakóhelyekre kisebb mennyiségű hulladék kerül.

Hajdu Péter elmondta: szeptember végéig 6.840 tonna bio hulladékot szállítottak be a kft. komposztáló telepére. A gyümölcs, zöldség és más növényi maradványokból komposztot készítenek, amit a város parkjainak, fás és virágos területeinek tápanyag-utánpótlásához használnak fel. Begyűjtöttek 22.652 tonna építési, beton, tégla, cserép és bitumen törmeléket, illetve földet, amit a megfelelő aprítás és porhanyítás után főként a külterületek földútjainak javításánál használnak fel.

Újrahasznosítható üvegből 400 tonnánál, műanyag csomagoló anyagból 600 tonnánál, vegyes papírból 1.300 tonnánál, míg hullámpapírból 1.200 tonnánál nagyobb mennyiséget gyűjtöttek be. Fémből 60 tonnányit, elektrotechnikai eszközökből pedig 24 tonnányit hasznosítottak. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: a hulladékgazdálkodási versenyben elért Arany Hangya Díj egymillió forintját az önkormányzat a helyi oktatási intézmények további környezettudatos nevelésének támogatására fordítja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!