Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A fizetés és a világos elvárások a legfontosabbak a munkahelyválasztásnál

MTI|2011. okt 24. 18:18
[A+ A-]
A kiszámítható, fix fizetés, és az egyértelmű, világos elvárások a legfontosabb szempontok egy-egy munkahely megválasztásánál - derül ki az őszi HVG állásbörzén a résztvevők körében elvégzett felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-nek.
Az október elején tartott kétnapos börzén 138 kiállító 3141 állásajánlata és több száz képzési ajánlata közül összesen közel 11.000 álláskereső válogatott a helyszínen. Az állásbörze honlapján egészen november 15-ig lehet jelentkezni a meghirdetett állásokra.

Az állásbörze látogatói között keresettek voltak a mérnökök - a cégek 64 százaléka kínált nekik állást - és az informatikusok (csaknem minden második cégnek volt nekik szóló ajánlata), de könnyen találhattak maguknak ajánlatot a több nyelven magabiztosan beszélő álláskeresők is.

A közel 1000 kitöltő válaszai alapján készült felmérésből kiderül, hogy a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok között első helyen már nem a fizetés áll, hanem az egyértelmű munkahelyi elvárások (a maximálisan adható 5 pontból 4,58 pont az átlag, a kiszámítható fizetés pedig 4,53 pontot kapott átlagosan). Fontos szerephez jutott a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása is (4,47).

A fontossági sorrendben előkelő szerepet kapott a tapasztalatszerzés lehetősége (4,29) és a vállalati és személyes értékek egyezősége (4,24) is. A két legkevésbé fontos szempont a munkahely megválasztásánál 3,19 ponttal a kötetlen munkaidő, és 3,35 ponttal a vezetői felelősségvállalás lehetősége.
Az állásbörzén részt vevők 20 százaléka kevesebb mint egy hónapja, fele pedig egy-három hónapja keres állást, egy évnél hosszabb ideje csak az érdeklődők körülbelül 10 százaléka keres munkát.

A kérdőív eredményeiből kitűnik, a jelenleg is dolgozók 42 százaléka munkájával, 59 százaléka fizetésével elégedetlen. Az elégedetlen munkavállalók ugyanakkor nem félnek váltani, a válaszadók közel 35 százaléka jelenleg is dolgozik, és közben már a továbblépésen gondolkodik.
A munkahelyváltás okai közt is egyre fontosabb szerepet kapott a szakmai továbblépés (14,78 százalék), de az anyagiak is hasonló mértékben hangsúlyosak (13,35 százalék) akkor, amikor egy alkalmazott váltáson gondolkodik.

Azoknak a résztvevők, akik jelenleg is dolgoznak, átlagosan valamivel több mint 144.000 forint felett van a havi nettó fizetésük, az ezen felüli cafetéria juttatások átlagos havi nettó összege pedig csaknem 17.000 forint, de a munkavállalók 43,76 százaléka egyáltalán nem kap béren kívüli juttatást a fizetésén túl.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!