Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hűtlen kezelés Papcsák kerületében?

MTI|2011. okt 26. 13:20
[A+ A-]
Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz egy városligeti épület bérbeadása ügyében Várnai László, a XIV. kerületi önkormányzat LMP-s képviselője; az ellenzéki politikus ezt szerdán, a vendéglővé alakított volt Artézi fürdő előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, mielőtt elindult a Központi Nyomozó Főügyészségre.
A képviselő úgy fogalmazott, "valaki egy aranybányát kapott a Városligetben" azáltal, hogy a zuglói önkormányzat - tudomása szerint - 18 évre, havi százezer forintért adta bérbe az épületet. Ennek kapcsán megemlítette, hogy egy másik hasonló kertvendéglőt, szintén a Városligetben, nyaranta havi kétmillió, télen havi kétszázezer forintért bérelnek.

Várnai László kiemelte: a feljelentést ismeretlen tettes ellen teszi, de véleménye szerint a felelősség a pályázatot kiíró Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-t, valamint Papcsák Ferenc fideszes polgármestert terheli.
A politikus szerint a pályázat kiírása több szempontból is aggályos. Mint mondta, a pályázatot június 14-én írták ki, amely a 23-án megjelenő újságban jelent meg, így a információ nagyjából 27-re juthatott el mindenkihez. Ennek ellenére a pályázatot 30-án lezárták, majd másnap az egyetlen jelentkezőt kihirdették győztesnek.

Mint mondta, az egyetlen jelentkezőt magyarázza, hogy az "alkalmassági szempontok" gyakorlatilag minden versenytársat kizárva, "tökéletesen körbeírják a Széchenyi Kertet kapcsolt vállalkozásain keresztül üzemeltető pályázót".

Várnai László azt is elmondta, a pályázó az általa végzendő mintegy 130 milliós felújítások elvégzésére számolt 18 évet. Ezek közül egy több mint 20 milliós felújítást végeztek el az idén. A pályázó üzleti tervében 2012-re 53,5 millió, majd 2017-re 33,8 millió, végül 2023-ra egy 18,8 millió forintos beruházást tüntetett fel.

A képviselő szerint a pályázat kiírásáért és lebonyolításáért felelős személyek olyan pályázati feltételeket írtak ki, illetve olyan szerződést kötöttek, amelyek nyomán az önkormányzatot kár éri.
Várnai László a feljelentésében arra is kitért, hogy "a szerződéskötés után a pályázó cég tulajdonosai között megjelent a Hanga Stúdió Kft., amely cég tulajdonosi köre és a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatója között családi kapcsolat van". A képviselő a feljelentésében azt kérte a nyomozó hatóságtól, tisztázza: van-e összefüggés a "rendkívül kedvezményes bérleményhez jutás" és az általa említett családi kapcsolatok között.

Karácsony Gergely, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: nem csak Zuglóban tévedtek "a hagyói útra" a fideszes önkormányzati képviselők, az LMP ezért minden olyan országos, illetve helyi ügyben feljelentést fog tenni, amelyben nyilvánvaló a hatalommal való visszaélés.

Pontosítás

2011. október 26. napon megjelent "Hűtlen kezelés Papcsák kerületében?" cikkben leírtakra tekintettel Mazsu Gergely kérésére az alábbiakat közöljük: "Mazsu Gergely, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója és a Hanga Stúdió tulajdonosi köre között rokoni kapcsolat nem áll fenn."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!