Előző
Következő
új cikk

Tudomány

A magyar tudomány napja Kárpátalján

MTI|2011. okt 27. 15:40
[A+ A-]
Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában címmel tartanak közös konferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán működő kutatóintézetek november 3-án Beregszászon a magyar tudomány napja alkalmából.
A magyar felsőoktatási intézmény honlapjának tájékoztatása szerint a Limes Társadalomkutató Műhely, a Lehoczky Tivadar Intézet, a Hodinka Antal Intézet és a Fodor István Természettudományi Kutatóintézet közös rendezvényét Szikura József rektor nyitja meg, aki bemutatja a nemrég alakult természettudományi kutatóintézetet, beszél annak céljairól, feladatairól és terveiről. Ifj. Fodor István genetikus, a Gödöllői Biotechnológiai Központ munkatársa Néhány gondolat a biotechnológia jövőjéről Beregszászban címmel tart előadást.

Milan Blazek, a Cseh Tudományos Akadémia botanikus kertjének vezető botanikusa a növénynemesítés történetébe nyújt bepillantást. Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke vázolja a Limes Társadalomkutató Intézet megalakulásának körülményeit és bemutatja a műhely alapítójának, a nemrég elhunyt Soós Kálmánnak, a főiskola alapító rektorának a munkásságát. Ez után Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa posztumusz Arany János-díjat ad át Soós Kálmánnak.

A konferencia keretében bemutatkoznak a 10 éve alakult kutatóintézetek, vezetőik beszámolnak eddigi munkájukról, terveikről és további céljaikról, majd kiállítás keretében ismertetik eddig megjelent tudományos kiadványaikat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!