Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megdőlhet a fő vád Hunvald ellen

Népszava|2011. nov 9. 05:21
[A+ A-]
A Hunvald György volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármester elleni legsúlyosabb vádat, a kerületi ingatlanok áron aluli értékesítése miatti bűnszervezetben elkövetett csalást cáfolja az a szakvélemény, melyet a bíróság kérésére készített egy igazságügyi szakértő. Ebben közel azonosak - hibahatáron belüliek - az értékek azzal összevetve, amire az ügyészség az akár 20 évnyi szabadságvesztést "érő" vádat alapozta.
Nemcsak tovább gyengült, inkább kipukkadt az ügyészségi vád az erzsébetvárosi ingatlanügyben. A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő napokban elkészült szakvéleménye ugyanis cáfolja a kerületi ingatlanok áron aluli értékesítését. Vagyis azt a feltételezést, amire az ügyészség a Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester elleni maffiavádat alapozta. Hunvald védője lapunknak megerősítette: a tegnapi tárgyaláson még nem került szóba, de elkészült az az igazságügyi érték-szakvélemény, melyet a bíróság által kirendelt független szakértő írt. Sebes Péter szerint a szakértő az ingatlanok értékét, ha nem is fillérre, de hibahatáron belüli eltéréssel, közel azon az értéken határozta meg, amelyen annak idején - az épületek elidegenítése előtt - az önkormányzat által felkért értékbecslő, aki szintén az ügy vádlottja lett.

Az ügyvéd elmondta továbbá, hogy a most elkészült szakvélemény nagyon alapos munka, nem csupán egy-egy szám van benne, amit össze lehet vetni a korábbi becsüértékekkel, hanem a dokumentum részletesen elemezte az eredeti, önkormányzati értékbecsléseket, valamint a később, szintén a kerület által - amolyan kontrollként - készíttetett igazságügyi szakértői becslést. Az anyag alapján a végkövetkeztetés az, hogy nem történt annak idején értéken aluli ingatlanértékesítés - szemben azzal, amit a vádhatóság állít. Sebes emlékeztetett: hiába kérték többször, hogy az ügyészség rendeljen ki a nyomozás során értékbecslőt, hogy alátámaszthassák Hunvald cáfolatát, a nyomozó hatóság erre nem volt hajlandó. Pedig az ügyvéd szerint, ha már akkor az ügyészség kezében lett volna egy, a mostanihoz hasonló dokumentum, nem lett volna jogi alapja védence csaknem 3 éves előzetes letartóztatásának és ma sem lenne ellene érvényben lakhelyelhagyási tilalom.

Az idén áprilisban kezdődött büntetőperben az igazságügyi szakvélemény kétségkívül jelentős fordulat, alapjaiban befolyásolhatja a további fejleményeket. Emlékezetes ugyanis, hogy a Hunvald elleni vád egyik fontos megállapítása volt, hogy az MSZP-s politikus polgármesterként tudatában volt a "manipulált" értékbecsléseknek és ezekkel szándékosan megtévesztette a képviselő-testület tagjait. Sőt, később az ügyészség azt is a terhére rótta, hogy a nyomozást kívánta befolyásolni azzal - ezért is volt szükség 2008. februári őrizetbe vételére -, hogy az önkormányzattal kontroll-becslést készíttetett, azt, amelynek megállapításait a mostani szakértői anyag szintén megerősítette.

Úgy tudjuk, az igazságügyi szakértőt november 22-23-án hallgatja meg a bíróság, ott várhatóan elmondja, ami információink szerint az iratban is olvasható: elfogadható megoldás volt az ingatlanok adott formában történt értékesítése, és azért adhatták utóbb drágábban tovább az ingatlanokat a becsült forgalmi értéknél, mert a megnövelt árba beleszámított a bérlők kiköltöztetésének tetemes költsége, valamint az időközben a beruházásokra létrehozott projektcégek üzletrésze is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!