Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Üvölteni kéne!

Népszava|2011. nov 25. 05:04
[A+ A-]
Új titkosszolgálatot hoz létre a kormány, mely a polgárok minden adatát engedély nélkül azonnal, és - közvetlen számítógépes kapcsolat révén - teljes körűen ellenőrizheti.

Vagyis a központi államhatalom előtt többé nem lehet titok, ki merre utazik, mire költ, milyen autóval jár, mi a betegsége, azt hol és hogyan kezelik, mi a telefonszáma, e-mailcíme, kik a barátai, az ellenségei; jár-e focimeccsre. Fizeti-e az adóját, van-e bútorhitele, rendben törleszt-e. Ha rendvédelmis a szerencsétlen - vagy valamely hozzátartozója -, még tőrbe is csalhatják az előzetes amnesztiával bűnöző nyomozók. (Ja, és a jövőben bármely békés tüntetés is minősülhet rendzavarásnak.)

Mindezen gigantikus információtömeget bármilyen szempontok szerint rendszerezheti, csoportosíthatja szájíz szerint. És senki nem tudhatja, mikor jön el az a pillanat, amikor mindebből egy gombnyomással vádiratszerű akta keletkezhet. Kompromittáló kiszivárogtatás, egyéni vagy csoportos tragédia - olyan meghitten ávéhás beavatkozás az emberi életekbe.

Csak szappanhab a keserű tortán, hogy állami alkalmazott magánéletében sem mondhat (gondolhat) csúnyát a párt és kormány programjáról, munkájáról, ha nem akar mindörökre munkanélküli lenni.

Ha ezek a sarkalatos törvények hatályba lépnek, évtizedekre megpecsételhetik a magyar demokrácia, az emberi jogok, a méltóság, a nyitott társadalom jövőjét.
Az alkotmányhelyettesítő nemzeti placebó, és az azzal elegy sarkalatos törvények az autokratikus diktatúra kiépülésének jogi hátterét jelentik. Az új titkosszolgálatok pedig az autokrácia elleni fellépés kriminalizálásának és a lakosság félelemben tartásának korszerű eszközei lesznek.

Szinte szégyellem, hogy ismét a kilakoltatás előtt álló József Attilát kell idéznem: "Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba írják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg. És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg."

Az ellenzéki pártok csak többé-kevésbé illedelmesen csóválják a fejüket. Pedig üvölteniük kéne.

Mindenkinek üvöltenie kéne! Vagy tényleg belesüketültünk, -vakultunk, -némultunk, -hülyültünk a "forradalomba"...?