Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Zsebtutsekek

Népszava|2011. nov 29. 05:15
[A+ A-]
A Fidesz korlátlan hatalmat akar magának, ehhez alkotmányos puccsal, szorgos munkával megteremti a feltételeket. Túl sok ész nem kell hozzá, elő kell kapni egy alkotmányjog tankönyvet (ezt jövőre már alaptörvény-jognak fogják hívni?) és alá kell húzkodni azokat a pontokat, amelyek a "Jogállam garanciái" címszó alatt szerepelnek. Különös tekintettel a fékek és ellensúlyok, valamint a hatalommegosztás rovatokra.

Aztán néhány hűséges legényre ki kell osztania feladatot, amelyet röviden mi nevezhetünk a jogállam felszámolásának. A hűséges legény pedig azért hűséges legény, mert érti ő mit kívánnak tőle - úgy átszervezni amit csak lehet, hogy mindenki tudhassa, ki az úr a házban. És természetesen nemcsak a megbízhatóság számít e munkában. Elnézést a hasonlatért, tudom persze, hogy igaztalan- de legalább a gondolatmenetet jól érzékelteti.
Aki látott már maffiafilmet az tudja, hogy a keresztapa egy kis gyilkolászással megbízza a legkülönfélébb embereit. Nem azért, mert ne lenne szakszerű bérgyilkosa. Hanem mert aki már gyilkolt az egyrészt később mégiscsak nehezebben válik le a csapatról, mert már ő is nyakig benne van a slamasztikában, másrészt lehet vele zsarolni, arról nem is beszélve, ha felhorgadna valamiféle igazságérzete, akkor valaki csendben majd megjegyzi, te sem vagy különb nálunk.

Szép sorban hát minden hűséges talpnyalónak be kell adni egy jogállam felszámolását célzó törvényt - ettől lesz összetartó a csapat.
A munka szépen halad, volt itt már sztrájktörvény korlátozása - a máskor meg oly harcos szakszervezetek meg csak bambán néztek. Aztán praktikusan felszámolták az Alkotmánybíróságot, oda a népszavazás intézménye. Saját, közel sem független embereket ültetnek gyakorlatilag leválthatatlanul a számvevőszék vagy éppen az ügyészség élére. Megvannak a jogszabályok, hogy a sajtóra bármikor visszacsatolják a szájkosarat. Amúgy az ellenzéki média totális ellehetetlenítése is folyik. (Azért nem adjuk meg magunkat oly könnyedén, te tessék örülni.)
Úgy tűnik komoly fejtörések árán sikerült olyan választójogi törvényt összebarkácsolni, hogy kis szerencsével a Hazafias Népfront szép eredményeit sikerül majd hozni az egységes pártnak.

És akkor még ott vannak a bíróságok. Most öles léptekkel haladunk az egyik legfontosabb jogállami garancia, a bírói függetlenség erős korlátozásához.
Bíró ismerősöm csak legyint arra, amikor azt vetem fel neki, hogy azért az ítéletet mégiscsak ő hozza. És hosszan sorolja, a bírói igazgatás kézbe kaparintásával miként lehet rákényszeríteni a bíróra, hogy a hatalom szája íze szerint döntsön. Mert ha nem, akkor gyakorlatilag ki lehet nyírni a pályáról.
Végül még azt is hozzáteszi, hogy évtizedes pályája folyamán gyakorlatilag soha nem fordult elő, hogy munkahelyi főnöke beleszólt volna abba, milyen ítéletet vár el tőle. Most meg havonta érkezik egy kérés, amire nem lehet nemet mondani. És még csak most fogadják el az új törvényt.
Tegyük hozzá, hogy a bírói kar is későn ébredt. (Vagy egy részének van hajlama az egypárti rendszer kiszolgálására? Elhinni sem merném.) A főbíró, Baka András talán túl sokáig várt azzal, amíg éles kritikát mert megfogalmazni. Végül kimondta, hogy a kádári idők világára emlékeztet az, ami most jön a bíróságokon, de addigra már késő volt.

Természetesen bízhatunk abban, a bírók döntő többsége továbbra is szakmája szabályai szerint fog eljárni. A cinikus új rendszer ezt is bekalkulálta. Az ügyész majd választ magának olyan bírót, akiről tudja, hogy paríroz.
Jön a zsebtutsekek, zsebvidák kora? Átmenetileg talán.
De kedves bírók, akik most behódoltok a hatalomnak, ne felejtsétek el, hogy ez a vircsaft sem tart örökké. Hát nem jobb akkor már tisztességesnek maradni? Hiszen - egy elhurcolandó szoborral szólva - kiterítenek úgy is.