Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Bátor nők

Népszava|2011. nov 30. 06:36
[A+ A-]
Női sorsokról beszél több előadás is a mostani kortárs drámafesztiválon. A seregszemle nyitóprodukciójaként tűzte műsorra a fiatal lengyel drámaírónő Elzbieta Chowaniec Gardénia című művét a K.V. Társulat a Thália Színházban Pelsőczy Réka rendezésében.
A darab négy nő történetén keresztül mutat be egy több generációs családot. A nők sajátos viszonyait tárja elénk mély öniróniával, bátran, az olykor tabuként kezelt önpusztító szenvedélyeket, például az alkoholizmust sem kendőzi el.

Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsanna, Bartsch Kata és Spiegl Anna remek ritmusú, érzékletes jellemrajzot ad a főhősökről. Pelsőczy kitalált egy formát az egészhez, vagyis a drámát úgy vitte színre, mintha egy opera lenne. A szereplők nem énekelnek, mégis elérik azt a hatást, mintha négy nagyária, egy duett, egy tercett, és egy kvartett szólalna meg egymás után. A zenei kíséretet Kákonyi Árpád adja zongorán, aki szinte önálló játszóvá válik, miközben végig együtt él a cselekménnyel. Az írónő saját életéből kiindulva dolgozta fel a Gardéniát és bővítette ki fikciós elemekkel. Az ugyancsak a drámafesztiválon bemutatott Felelősségem tudatában kijelentem című produkcióban, amit Románia első kávéházi színháza a Teatrul LUNI de la Green Hours prezentált az ugyancsak fiatal írónő és a játszó ugyanaz a személy. Alina Serban, aki dokumentarista alapon mutatja be saját életét.

A huszonöt éves Alina egy romániai roma családból származik. Három éve végzett a Bukaresti Színművészeti Egyetemen, majd New York-ban folytatta tanulmányait. A színésznő arra vállalkozott, hogy naplórészletek, fotók segítségével tárja elénk életének legszemélyesebb mozzanatait, eljutva odáig, miként vállalta fel romaságát. Az egyszemélyes előadás próbál szembenézni az előítéletekkel, a kisebbségi lét hátrányaival, a mindennapi konfliktusokkal. Sikerrel kerüli el a szentimentalizmust, miközben nem mond ítéletet, csupán egy pontos állapotrajzot ad.

A produkció ereje Alina Serban őszinteségében és hitelességben keresendő, a több év alatt kiérlelt előadásban a színésznő fontos segítőtársa a rendező David Schwartz, a dramaturg Alice Monica és a zenészként közreműködő Catalin Rulea, aki különböző használati tárgyakból csihol elő különböző hangokat. Úgy látszik a nők bátorsága, titkokat feltáró képessége a színpadon sem ismer határokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!