Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy ponttal maradt le a Klubrádió

Népszava|2011. dec 24. 05:13
[A+ A-]
Sajátos napja volt tegnap a sajtótörténelemnek, az ATV stábját nem engedték ki Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatójáról, miközben pár napja az Index stábját kitiltották a parlamentből és a Képviselői Irodaházból.
A fideszes Kocsis Máté pedig azért fordult a belügyminiszterhez, mert Mong Attila nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktorhoz írt levelét. Közben kiderült: az ismeretlen Autórádió Kft. a jelentősen nagyobb díjajánlat ellenére is mindössze egyetlen ponttal nyerte el a félmilliós hallgatottságú Klubrádió elől a budapesti 95.3 frekvenciát.

Hivatalosan továbbra sem tudni, miért az Autórádió Kft. nyerte a Klubrádió 95.3-as frekvenciáját. Erre az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tegnapi, nemzetközi sajtótájékoztatója sem adott választ. Az indokokról Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője "mezei" újságíróként kérdezte Kiricsi Karolát, ám a hatóság szóvivője úgy fogalmazott: vélhetően tudatos volt, hogy a Klubrádió "látványosan" gyenge pályázatot nyújtott be. A szóvivő ezt a többi között azzal indokolta, hogy a Klubrádió 30-40 százalékkal kevesebb frekvenciahasználati díjat ajánlott, mint a nyertes. Ennek viszont ellentmond a médiatanács határozata, amit egyelőre csak az érintett pályázóknak küldtek el. Eszerint ugyanis az összesített pontozásban a Klubrádió csupán egyetlen ponttal maradt el az eddig ismeretlen Autórádió Kft-től. Az is kiderült, hogy a nyertes társaság nettó 75 milliós médiaszolgáltatási díjat ajánlott, a Klubrádió pedig 55 millió forintot.

Vicsek egyébként nem elsősorban anyagi, hanem műsortartalmi szempontból közelítette meg a vitát. Mint megtudta, az Autórádió Kft. Budapest értékeiről készítene adásokat, és naponta négy alkalommal idegen nyelvű híreket mondanának, elsősorban angolul, de igény szerint franciául, németül vagy oroszul is. Ez a műsorterv kilenc pontot ért, míg a Klubrádió ebben a kategóriában 12 pontot szerzett, többek között a fogyasztóvédelemnek, az utazásnak, a gazdaságnak, a könyveknek, a társadalmi összefüggéseknek és a rendszeres hírszolgáltatásnak szenteltek volna jelentős időt. Kiricsi azt mondta, nem akar nyilvános vitába belemenni, és ha Vicseknek bármilyen kétsége van, a hatóság határozatát jogi útra terelheti.

Közben Magyarország és a sajtószabadság iránt elkötelezett amerikaiak egy csoportja azt javasolta, hogy a Szabad Európa Rádió magyar adását 2012-ben indítsák újra. A csoport az ünnepek után indítványát eljuttatja az Egyesült Államok külügyminisztériuma és a Kongresszus megfelelő tisztviselőnek. A terv a Klubrádió működésének ellehetetlenítése után fogalmazódott meg. Az akció szervezői: Mark Palmer, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete és a magyar származású Charles Gati professzor, a Johns Hopkins Egyetem tanára. Kezdeményezésüket több prominens demokrata és republikánus is támogatja.

Mást mutatott a tévé

A parlamentben is sajátosan működik a hiteles tájékoztatás. Miközben piros lapot mutattak a szocialisták a kormánynak, és erre figyelmeztették is egymást a sajtóteremben az újságírók, a parlamenti zártláncú televízión az ülést elnöklő Balczó Zoltánt lehetett csak látni. Az hallatszott, hogy valakik fütyülnek is a teremben, de hogy kik, azt az újságírók és a televíziónézők fantáziájára bízták. Később Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető bejelentette: miután előre tudták, hogy akciójukat nem akarják közvetíteni, felvételt készítettek és azt bármelyik televízió rendelkezésére bocsátják. Később kiderült, Szanyi Tibor forgatott az ülésteremben.

Kifelé nehezebb

Úgy tűnik, az újságírók munkája is egyre nehezebb lesz. Tegnap nem engedték ki Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatójáról az ATV stábját. A tévések csak azt követően mehettek ki a teremből, hogy Budai elhagyta a helyiséget. Az MSZP szóvivője, Török Zsolt a folyosón szemtől szembe érdeklődött, arra volt kíváncsi, mikor vizsgálja ki Budai a saját kedvezményes lakásvásárlásának gyanús körülményeit. Az MSZP közleménye szerint az volt a válasz: "Apukám, majd a bíróságon!". Havasi Bertalan, a Fidesz sajtóosztályának vezetője később bocsánatot kért a stábtól, ugyanakkor hozzátette: Török Zsolt sem most, sem a jövőben nem bohóckodhat a Miniszterelnökségen.

Ezen a héten nem ez volt az első eset, amikor azzal kellett szembesülni, a kormány önkényesen akadályozza a sajtó munkatársait. A napokban az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, az Index munkatársai nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba. Parlamenti belépő sem adható ki a szerkesztőség egyetlen tagjának sem mindaddig, "amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat." Kövér László azért döntött így, mert a híroldalon december 20-án megjelent "Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!" című videóban szereplő két újságíró táncolt és énekelt a Házban.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint a magyar Országgyűlés tekintélyét nem az Index videója sérti, hanem amikor a demokratikus ellenzék nélkül, kilenc nap alatt fogadták el Magyarország alaptörvényét.
Az Indexnek (és az Origonak) korábban is volt már konfliktusa a Házzal. Szeptember 12-én képet közöltek Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetlapjáról, a fotókon egyebek között az is látszott, hogy a kormányfő mely pontokat húzta ki előre megírt mondandójából. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában később egyértelművé tette, az ilyen jellegű irományok nyilvánosak, ha nem tartalmaznak védendő személyes adatokat.

Nem tűrik az igazságot

Jól jelzi a kormány hozzáállását Kocsis Máté fellépése. A fideszes képviselő Mong Attila miatt fordult a belügyminiszterhez. Arra vár választ a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke Pintér Sándortól, miként kerülhetett egy újságíróhoz José Manuel Barroso levele, melyet Orbán Viktornak írt. Arra is választ vár, vizsgálta-e bármely, a tárca irányítása alatt álló szervezet a levél nyilvánosságra kerülését, melyben Barroso a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel Orbánt. Mong Attila, az Origo újságírója kedden, szerdán és csütörtökön is közölt egy-egy részletet az angol nyelvű levélből. Mint blogján írta: azért tette közzé a levelet, mert Giró-Szász András kormányszóvivő azzal gyanúsította meg, hogy csak spekulál a Barroso-levél tartalmáról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!