Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Jövőre emlékév sem lesz

Népszava|2011. dec 30. 06:31
[A+ A-]
Évtizedes hagyomány szakad meg, külföldi magyar kulturális évad már 2009 óta nincs, jövőre azonban emlékéve sem lesz. Holott az idei Liszt Ferenc bicentenárium eseményei imponálóak, több mint kétszáz koncert hangzott el húsznál több országban, melyeken ötezer zenész lépett fel.
Több mint húsz országban ötezer zenész lépett fel idén - hangzott el a Liszt bicentenáriumi emlékév mérlegeként az eseménysorozatot koordináló Hungarofest sajtótájékoztatóján. Liszt születésének 200. évfordulóját az Erdődy Orsolya vezette - a Hungarofest részeként működő - KLASSZ zenei iroda kezdte el szervezni, még Hiller István minisztersége idején. Évad közben, októberben megszűnt a KLASSZ zenei iroda, és távozott a cégtől Erdődy. Hála a gondos, több éves előkészítésnek, s dacára a költségvetés többszöri megkurtításának, imponáló eredményt ért el az emlékév.

Ennek a rendezvénysorozat köszönhető, hogy a kormány az év első felében, a magyar soros EU-elnökség idején legalább protokolláris meg tudott jelenni egy-egy jelentős kulturális eseménnyel a tagállamokban. Londonban koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar, a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveztek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézott, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adtak koncertet, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Brüsszelben lépett fel.

A Hungarofest szervezésében Európa minden harmadik országában volt idén Liszt-koncert. Londonban tizenhat, Párizsban nyolc, Brüsszelben ugyancsak nyolc alkalommal csendült fel a komponista zenéje, de volt hangverseny többek között Prágában, Bécsben, Bayreuthban, Rómában és Moszkvában is. A magyarországi Liszt Éven kívül egyébként Ausztriában, Németországban és Franciaországban is sikeres évadot szenteltek a zeneszerzőnek, úgy tudjuk, az eredeti elképzelések között nagyobb mértékben lettünk volna jelen ezekben a - liszti örökség tekintetében - "rivális" országokban.

Kérdésünkre kiderült, hogy, sem a Hungarofest, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem tervez jövőre emlékévet. Az ilyen évek, bár sok protokolláris elemet tartalmaznak, alkalmat adnak nagy összegzésére, kritikai kiadásokra, kiállításokra, konferenciákra, nemzetközi körútakta, felújításokra. Deák Ferenc 200. születésnapját ünneplő emlékév volt az első 2003-ban, amely nagyobb költségvetési és marketing támogatással valósult meg. Felújították a "haza bölcse" mauzóleumot és a kehidakustányi kúriát.

2005-ben József Attila emlékév volt, 2006-ban hatalmas költségvetéssel 1956-os emlékévet rendeztek, haloványra sikeredett viszont a 2007-es Batthyány Emlékév, annál nagyobb szabású volt a mintegy négy milliárdos költségvetésű, a Reneszánsz Év, mely Mátyás király előtt tisztelgett. A Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum és a Szépművészeti nagy ívű kiállításokat rendezett, számos reneszánsz építészeti emlék újult meg. 2009 ismét csendesebb volt, nem sikerült Kazinczy köré aktuális programot felépíteni. Ahogy a választások évében, 2010-ben abszolvált Erkel évben sem.

Leginkább a zeneszerző szülővárosába, Gyulára szorultak vissza a programok, az emlékház sem készült el. Szenzáció volt a Bánk bán kritikai kiadása, ám a belőle készült operaházi produkció már-már botrányos volt.
A korábban hatvan főt foglalkoztató Hungarofest mára harminc főre zsugorodott, "megszabadult" a képzőművészeti, zenei, határon túli kultúrával foglalkozó irodáitól. Jelenleg csupán a működési költségeik állnak rendelkezésre, az egyes programokra, a megrendelő minisztériumok biztosítanak forrást. Ám nem nagy a tolognás. Az bizonyos, hogy ők szervezik az állami ünnepeket, Kodály Zoltán és Örkény István évforduló kapcsán is lesznek kisebb megbízásaik, de jelentős, több tíz, vagy százmilliós hazai vagy külföldi kulturális programot a jelen állás szerint nem szerveznek.

Liszt- év a koncerttermeken túl
A Csokikoncertek a legkisebbek számára alapozta meg a klasszikus zene szeretetét, 14 koncert keretében a Millenárison és az Allee-ban kaphattak ízelítőt ismert művészek és formációk repertoárjából. A Kávéházi koncertsorozatban a Párizsi Nagyáruházban békebeli kávéházi hangulat fogadta az öt hangversenyből álló sorozat hallgatóit. Nagy vállalkozás volt a Liszt Maraton, ahol május 22-én megállás nélkül szólt a zene. A Liszt Év legnagyobb ingyenes szabadtéri koncertjét Szegeden, a Dóm téren tartották, a Szegedi Szabadtéri Játékok "előhangjaként".

A Zene Világnapján, október 1-jén a Hungarofest mindenkit arra buzdított, hogy hozza el a hangszerét. A profi és amatőr fellépőknek Budapest belvárosában, öt színpadon 32 előadó illetve zenekar mutatta be, milyen stílus áll közel a szívéhez. A Liszt Év egyik kiemelkedő és legemlékezetesebb pillanata a World Liszt Day volt, ahol 12 országban egy napon - Liszt születésének évfordulóján - csendült fel a Krisztus oratóriuma. Liszt szakrális művészete előtt tisztelgett a Belvárosi Főplébánia Templomban és a Páduai Szent Antal Templomban tartott Musica Sacra elnevezésű koncertsorozat. Az egyházi kórusok, szólisták és együttesek előadásában a darabok a Liszt korában szokásos, eredeti liturgikus használatuknak megfelelő környezetben hangzottak fel a miséken.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!