Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tovább zaklatják a sztrájkolókat

Népszava|2011. dec 30. 19:04
[A+ A-]
Birtokháborításra hivatkozva távolítaná el a III. kerületi jegyző a közmédia óbudai bázisa előtt három hete éhségsztrájkolókat, ám az erről szóló végzést nem vették át a demonstrálók. Az időközben kirúgott szakszervezeti vezetők folytatják a tiltakozást. Nagy Navarro Balázs szerint a birtokháborítás miatti rendőrségi fellépés jogsértő lenne.
A III. kerületi jegyző birtokháborításra hivatkozva távolítaná el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza előtt éhségsztrájkolókat, az erről szóló végzést azonban másodjára sem vette át Nagy Navarró Balázs szakszervezeti vezető, a tiltakozás szervezője. A kerület álláspontja szerint a három hete tartó demonstráció az MTVA magánterületén zajlik, így azt sem zárták ki, hogy rendőri erővel "tisztítják meg" a területet. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "ha a tiltakozók nem lesznek erőszakosak, akkor nem lesz szükség a rendőrség beavatkozására".

Politikailag és morálisan elfogadhatatlan, jogilag pedig aggályos az éhségsztrájkolók elleni fellépés - mondta lapunknak Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja. Az MSZP frakciója tegnap azt követően vonult a Kunigunda utcai székházhoz, hogy az épületnél 25 fővel megerősítették a biztonsági szolgálat létszámát. Az ellenzéki képviselők hivatalos tájékoztatást kértek a helyszínen és megpróbáltak felvenni a kapcsolatot Böröcz Istvánnal, az MTVA vezérigazgatójával.
Lendvai Ildikó a Népszavának azt mondta: az volt a céljuk, hogy elkerüljék az erőszakos beavatkozás, ám egyeztetési kísérletük sikertelen volt, miután egyetlen MTVA-s vezető sem találtak a székházban. "A kapitány elhagyta a süllyedő hajót" - kommentálta az esetet az MSZP-s képviselő.

Szabó László Zsolttal azonban telefonon tudtak beszélni, aki Lendvai Ildikó közlése szerint azt mondta, az MTVA tett bejelentést tett az önkormányzatnál birtokháborítás miatt az éhségsztrájkolók ellen.

A birtokháborítás már a második ürügy, amellyel korlátoznák a szólásszabadságot. Korábban arra hivatkoztak, hogy tűzvédelmi szempontból veszélyes az éhségsztrájk helyszíne, most pedig azt sérelmezik, hogy valaki magánterületre merészkedik, pedig csak békésen demonstrál egy politikai szimbólumnak is tekinthető közintézménynél. Erről Lendvai Ildikó azt mondta: "nem az a fontos, hogy hány centiméterrel lóg bele a magánterületre a demonstráció, hanem hogy a kormány korlátozná az alapvető politikai jogokat. Az pedig szerinte egyértelmű, hogy "a beszüntetési kísérleteket nem az MTVA vezetése, hanem a politikai felsővezetés sürgeti".

A hét elején - a szintén éhségsztrájkot folytató Szávuly Arankával együtt - kirúgott Nagy Navarro Balázs lapunknak elmondta, hogy a rendőri fellépés mindenképpen jogsértő lenne, miután hivatalosan még arról sem kaptak értesítést, hogy eljárást indítottak ellenük. Ezen álláspontja szerint még az sem változtatna, ha a végzésben az MTVA székháza mint "különleges közszolgálati feladatot ellátó közüzem" szerepelne, bár ebben az esetben egyébként gyorsított eljárás is alkalmazható.
A jövő év elején parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az MSZP elnöke annak kiderítésére, hogy "mi vezetett az áldatlan állapothoz, ami az MTV környékén történik (...), kik a felelősök", illetve mennyire kiegyensúlyozott a közszolgálati televízió adása. Arról egyelőre nincs hír, hogy Mesterházy Attila kérésére indított-e az éhságsztrájkolók ügyében vizsgálatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az MSZP-s politikus csütörtökön kérte Szabó Mátét, derítse ki, történt-e olyan munkáltatói vagy hatósági intézkedés, amely sértette a demonstrálók alapvető jogait. Ám a vizsgálatot nehezíti, hogy az ombudsmannak a hatályos törvények alapján utoljára ma van lehetősége ilyen ellenőrzés indítására.

Szilveszterezzen a Kossuth téren!


Ma este 6 órára szerveznek demonstrációt a Kossuth térre a tisztességes közmédiáért éhségsztrájkolók. Az akciót Nagy Navarro Balázs jelentette be csütörtökön, hozzátéve: a Parlament előtti rendezvényen a demokrácia értékeinek védelmében "Tiszta kezek" néven mozgalmat is alapítanak. Az érdekképviseleti vezető úgy fogalmazott: szilveszter estéjén a Kossuth térre hívják azokat, akiknek fontos a demokrácia, a köztársaság, az alkotmány, az emberi jogok tisztelete és a sajtószabadság.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!