Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetés az Operánál - percről percre

Népszava|2012. jan 2. 18:36
[A+ A-]
A tömeg az Opera előtt felállított színpadtól már a Nagymező utcáig ért 18 óra után, aztán az egész Andrássy út megtelt az Oktogonig.
20:35 - Túltartózkodnak és folytatják
20 óra tájban berekesztették a rendezvényt, a nép azonban egyelőre kitart, és az Operaház előtti flaszterra tömörül. Egyelőre békés a hangulat, pár fiatalt igazoltatnak és állnak körbe a rendőrök az árpádsávok alatt. Ám lassanként megeshet, hogy túltartózkodás miatt a rendőrök távozásra szólítják fel az embereket.

19:55 Szocialista politikust ütöttek
Információink szerint a a rendezvényre érkező Kunhalmi Ágnest, az MSZP elnökségi tagját szkinhedek inzultálták. A politikust erősen mellbe ütötték.

19:32 - Számháború
Kisebb purparlé az adatközlés körül, egy tisztes úr magánvéleményként hangoztatja, hogy maximum 10-20 ezer ember tolong itt, az nem rossz, de tüntetéshez kevés. Persze, ironizál, akkor politikai alapon simán 1-2 milliós a tömeg (ennyi embert a Fidesz-tüntetésen láttak a műsorvezetők).

19:25 - Demokraták, adakozzatok!
Közben megvan az első hivatalos létszámhirdetés: majdnem 100 ezer fő sereglett össze, ennek örömére felsorolják a mintegy kéttucatnyi résztvevő civil szervezetet, majd szolid adományokat kérnek a protestálás finanszírozására, 100 ezer embertől százasokat és ezreseket.

19:20 - Az igaziak
Politikai beszédek nem lesznek, ígérték a szervezők, ez később úgy módosul, hogy politikusi beszédek nincsenek, a civil szó számon kéri a társadalom jogfosztását, és azzal biztat, hogy 20-30 év múlva már a kutya se emlékszik arra, ki volt Áder János (a csornai Charles Bronson, ki más), míg a hatalom által most idegenszívűnek deklamált írók, művészek, filmesek emlékét megőrzi majd a köztudat, mert ők Magyarország igazi letéteményesei.

19:08 - A balos remény éve
Utána Orbánt citálják a színpadon, miszerint 2012 a remény éve lesz, ezzel mindenki egyetért, csak hogy a protestálók szerint a baloldali reményé. A megjelentek mindenesetre olyan országot akarnak, ahol nem törvénykeznek visszamenőleg, nem kell éhségsztrájkot folytatni a tisztes médiáért, és így tovább.

18:59 - Szabadítsd, takarodj
Kis ordítás, a leggyakoribb kifejezések az "Orbán takarodj" és a "nácik haza", ugyanezt írásban is kívánják: egy tábla például azt óhajtja, szabadíts meg Orbántól! (íme a gonosz parafrázisa). Aztán cél hirdetés: éljen a köztársaság.

18:53 - Fokhagymák, előre!
Aztán közben tényleg az Oktogonig kígyózik a tömeg, és a színpadon egy pamflett keretében a rendszert gúnyolják: Fokhagymagyarország felemelkedéséről folyik szó, ahol szép, nagydarab és persze fehér fokhagymák ütik fel a fejüket és szökkenek szárba.

18:33 - Szétszórva a tömegben
Stílszerűen a gárda és a széljobb az Andrássy út jobb szélén, a Demokratikus Koalíció a bal szélen tömbösül. Ám nemsokára kiderül, hogy nem ilyen egyszerű a tüntetési képlet, kis csoportocskák pettyezik a demonstrálók és ellendemonstrálók sorait, így többen balhéra számítanak. Különösen amikor befut egy roma csoport.

18:26 - Az Oktogonig
Sz.rt se ér az egész, ha nem lógunk legalább az Oktogonig, adja ki a direktívát - igaz, csak a barátainak -, egy srác, aki a demokratikus ellenzékkel jött tüntetni az Orbán-kormány ellen. És a jelek szerint a rendezőkkel egy a hangja, ugyanis a szervezők a valamivel az Opera előtt felállított pódiumról biztatnak mindenkit, hogy a Deák-tér felől érkezőknek is szorítsanak helyet, hömpölyögjön a tömeg az Oktogonig. Mert tömeg az van, egyelőre pár ezer fő, de masszívan köpi az embereket a Nagy- és a Kiskörút az Andrássy útra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!