Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döbbenetes karikatúra Orbánról a Le Monde-ban

Le Monde|2012. jan 3. 10:05
[A+ A-]
A mai Le Monde számában megjelent grafika Orbán Viktort náci stílusú egyenruhában ábrázolja. A figura karján karszalag látható, rajta egy-egy betűvel. A hétszeresen ismételt alak karszalagjának betűi egymás mellé rakva Magyarország nevét adják ki franciául.
Orbán Viktor feje felett magyar zászlót lenget a szél, amelyet egy szintén náci egyenruha-szerűségbe öltözött figura tart, és a zászlón a Magyar Köztársaság felirat látható, amelyen a Köztársaság szó át van húzva pirossal.

A grafika jobb felső sarkában egy kéktollú, EU-s csillagokat a hátán viselő strucc a homokba dugja a fejét. A strucc a tőle jobbra lévő kisebb madártól azt kérdezi, hogy "Szavazzunk Le Pen-re?" mire a válasz: " Ne, a magyarokra!" A strucc erre azt feleli: "Megijesztettél! "

A kép a hírneves grafikus, Plantu műve, aki a Le Monde-ban először publikált magyar témájú grafikát.

Ki az a Plantu?

Keresztneve nincs, "csak" Plantu. De mint ilyen, világmárka. Az év 365 napja közül úgy megközelítőn háromszázszor jelennek meg a rajzai évtizedek óta, mindig a Le Monde első oldalán, a vezércikk alatt.

Amolyan második vezércikk, szöveg nélkül. Viszont emberemlékezet óta most hétfőn történt meg először, hogy Plantu magyar témájú karikatúrát tett közzé. Orbán Viktoré a kétes dicsőség. Méghozzá bizonyára nem véletlenül azon a napon, amelyen a budapesti Operaházban új alkotmányának magasztalására önünneplést rendezett, miközben tízezrek tüntettek a gyönyörű zenepalota előtt.

A karikatúra akkor remek, ha nem szorul magyarázatra. Ez sem. Minden vonása azt mondja, vezérlete alatt az országa szélsőjobbra tart. Plantunak volt "hőse" a chilei Pinochet, a libiai Kadhafi, az utóbbi hónapokban többször is Silvio Berlusconi. Ők valamennyien eltűntek.

Plantu rendíthetetlenül rajzol.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!