Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Mindent vissza kell bontani, amit a Fidesz felépített

Népszava|2012. jan 7. 05:33
[A+ A-]
Csak 180 fokos fordulattal, az eddig felépített politikai rendszer visszabontásával lehet megállni a szakadék szélén - véli Vértes András. A GKI Gazdasági Kutató Zrt. elnöke szerint Magyarország pénzügyi és kormányválság előtt áll.
Csak akkor van esély az államcsőd, a teljes összeomlás elkerülésére, ha Orbánnal, vagy nélküle, de a Fidesz józan erő visszafordulnak a zsákutcában, és helyreállítják az európai demokratikus normákat, nyílt párbeszédet kezdenek a társadalommal, felhagynak a gyűlölködéssel és az árkok ásásával. Az első számú feladat a bizalom helyreállítása.

- Bóvli kategóriába küldte hazánkat a harmadik hitelminősítő a Fitch is. Az egész világ Magyarországot bírálja, mi lettünk a negatív "bezzeg ország", a forint folyamatos mélyrepülésben, az ország kockázati felár a csúcson, karnyújtásnyira az államcsőd. Hogyan juthattunk idáig?

- Nem tudom a választ. Értelmes magyarázat alig van. Az, hogy tegnap a Fitch is leminősített minket, már csak hab a tortán, igazán nincs jelentősége, számítani lehetett rá, miután a másik két minősítő már megtette ezt. A lényeg az lenne, hogy itt már álljunk végre meg.

- Lehet, hogy éppen a kétharmados túlhatalom az oka az eddigi kudarcoknak?

- Mintegy másfél évvel ezelőtt a kormány mindent a kezébe kapott. Minden lehetősége megvolt arra, hogy megvalósíthassa politikai elképzeléseit azok érdekében, akiket képvisel. Ésszerű párbeszédre, nyitottságra, a kívülről és belülről jövő vélemények meghallgatására lett volna szükség. Ehelyett 18 hónap alatt totális hatalmi struktúrát épített ki, lebontotta a demokráciát, és szinte romba döntötte a gazdaságot.

- A Fidesz már a választási győzelem másnapján azt állította, hogy rendkívül nehéz örökséget kapott, az elmúlt nyolc évben okozott károk elhárítására kellett mozgósítani minden erejét.

- Ez nem igaz. Ennek ellenkezőjét bizonyította minden adat, tanulmány és vizsgálat, amit idehaza publikáltak, vagy amit a nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság is megállapított. Az új kormány kétségkívül nem volt könnyű helyzetben, mert egy kibontakozó gazdasági válság, egy európai adósságkrízis idején vette át a hatalmat, de a Bajnai-kormány olyan örökséget hagyott, olyan pályát, amin tovább lehetett volna menni.

- Matolcsy György gazdasági miniszter szerint hamis költségvetési számokat kaptak, a tényleges hiány hét százalék volt.

- Nem, egyáltalán nem. A költségvetéssel hozni lehetett volna a kitűzött hiánycélt. Igaz, voltak strukturális problémák, egy 1-1,5 százalékos lyuk, amit be kellett volna foltozni, de ezt a leköszönt kormány jelezte is. A Fidesz-kormány azonban a lehető legrosszabb irányba indult el. Letért a korábbi pályáról, és lépésről lépésre, azt lehet mondani, szinte példás következetességgel belerúgott a társadalom minden rétegébe, a gazdasági élet valamennyi szereplőjébe. Az egykulcsos adóval nominális bércsökkentést ért el a kis jövedelmű munkavállalóknál. Közben ugyan több pénzt hagyott a nagyobb jövedelműeknél, de pénzügyi politikájával leértékelte a vagyonukat, megtakarított pénzüket, az ingatlanukat. Az adókiesés okozta lyukat új adókkal igyekezett betömni. Elkobozta 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag csaknem háromezer milliárdos vagyonát. Bár csökkentette a kisvállalkozók nyereségadóját is, de számtalan más adóval megnövelte a terheiket, gyakorlatilag olyan helyzetet teremtett, amiben nem tudnak hitelhez jutni. A fogyasztás, a beruházások visszaesése miatt lehetetlenné tette a fejlődésüket, a kötelezően előírt béremelésekkel a falhoz szorította őket. A bankokat padlóra küldte a bankadóval, a végtörlesztéssel, gyakorlatilag hitelezés képtelenné tette őket. A nagyobb külföldi-, de a magyar cégeket háromszor is megadóztatta. Olyan helyzetet teremtett, amelyet a teljes jogbizonytalanság jellemez. A vállalkozók, a hazai és a külföldi tőke képtelen előre tervezni, kalkulálni, mivel szinte naponta változnak a szabályok. A parlament szavazógépként hajtja végre a kormány döntéseit, és december 30-án fogad el adótörvényeket, amelyek január elsejétől érvényesek. Járulékból adót csináltak. Tömegével gyártották a selejtes törvényeket, olyat is, ami 24 órát élt csak, szándékuk ellenére. Ilyen környezetben nem érzi jól magát a tőke és a befektető nem jön, vagy elmenekül.

- Az Európai Unió azonban nem csak a gazdaságpolitika miatt aggódik.

- Nem. Brüsszelben, sok európai fővárosban és immár Washingtonban is az egymásra rakódó és egyenként a jogbizonytalanságot növelő intézkedések tömege verte ki végül a biztosítékot. Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere is ezért írt Orbán Viktornak levelet, amelyben a demokrácia deficitjére hívta fel a figyelmét.

- A jegybanktörvény néhány passzusa, vagy a sajtótörvény egy-két paragrafusa, esetleg az egyházi törvény indokolja a Magyarország elleni kritikákat?

- Az EU-ból érkezett írásos és egyéb figyelmeztetések, vagy a Clinton levél szinte példátlan. Egy szövetségest kellett figyelmeztetni a civilizációs normák betartására. Ezekből értenie kellett volna a kormánynak, érezni kellett volna ennek a súlyát. Én úgy gondolom, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap a magyar demokrácia intézményi kérdéseiben könyörtelen lesz. Számomra világos, hogy precedens értékűnek tartják azt, ami Magyarországon történik. Nyugat-Európa a keleti bővítés óta folyamatosan aggódik amiatt, hogy a volt szocialista blokk országaiban gyöngék a demokrácia alapjai. Minden ebbe az irányba mutató kilengésre már korábban is reagáltak. Így jártak el a szlovákiai jogsértések esetében, vagy hasonlóan válaszoltak a lengyelországi helyzetre a Kaczynski testvérek esetében, de ugyancsak következetesek voltak már korábban, amikor a szélső-jobboldali populista Jörg Haider bekerült az osztrák kormányba.

- Azért ezekben az esetekben megközelítőleg sem volt ilyen kemények a nyugati országok.

- Úgy gondolom, hogy Brüsszelben tartanak a jelenlegi magyar fejlemények fertőző hatásától is. Ugyanis nem csak a gazdasági nehézségek, problémák terjedhetnek tovább, mint ahogy tovább is terjednek az Európai Unióban, hanem a demokrácia leépülésének a veszélye is élő, és egyáltalán nem korlátozódik kizárólag Kelet-Európára. Az EU most a saját érdekében, a saját biztonsága és értékei védelmében össze fog zárni és végletekig következetes lesz. Le fog menni a vitatható magyar ügyek mindegyikéhez, így például biztos vagyok benne, hogy terítékre fog kerülni az alkotmánybíróság megnyirbált jogköre mellett a költségvetési tanács, az igazságügy, a vallásügy és minden olyan személy kinevezése, amely sérti az alapvető demokratikus normákat, vagy lebontja a súlyos és ellensúlyok rendszerét.

- Akkor most rövidtávon mire számíthatunk?

- Annyi biztos, hogy ami eddig folyt Magyarországon, annak vége. Ez tovább már így nem mehet. Elérkeztünk a szakadék szélére. Becslésem szerint egy centire vagyunk a peremétől. Ki kell mondani - és ennek megfelelően kell cselekedni -, hogy Magyarországon súlyos pénzügyi és kormányválság jön. A kiút egy 180 fokos fordulat. Mindent vissza kell csinálni, mindent pont fordítva kell beállítani, mint ahogy az elmúlt másfél évben történt.

- Az eddigiek alapján ezt hogyan képzeljük el?

- Három lehetőség van. Az első: Orbán Viktor irányításával a kormány teljes fordulatot valósít meg. Mindent visszacsinál, gyakorlatilag helyreállítja azt az állapotot, amit felszámolt. Ez egyáltalán nem a jegybanktörvény módosítását jelenti. Mindenütt vissza kell lépni. Utána lehet megállapodni az Európai Bizottsággal és az IMF-fel. Ez is feltételezi, azonban, hogy új kormányt kell alakítani.
A második megoldás akkor jön, ha Orbán Viktor nem lesz hajlandó erre. Akkor a Fidesz lecseréli a kormányt, és a kormányfőt is. A Fidesz józanabb erőinek rá kell döbbenniük arra, hogy ez az ország, de a saját maguk érdeke is, mivel az eddig mindent megszavazó képviselőknek is haza kell menniük a választóikhoz és a szemükbe kell nézni, ami már most sem olyan egyszerű. A képviselőknek rá kell ébredniük a saját személyes felelősségükre. Ami természetesen eddig is megvolt, csakhogy sokáig nem tűnt olyan szörnyűnek egy-egy éppen megszavazott törvény. Ezek azonban mára elfogadhatatlan rendszerré álltak össze. A harmadik lehetőség az ország csődbe kormányzása, ami példátlan lenne. Volt már olyan, hogy egy országot a politikai vezetés nem tudott megállítani a szakadék szélén, de olyan még nem, hogy szándékosan vigye bele. Amennyiben tehát a politikai vezetés nem tudja végrehajtani a szükséges fordulatot, akkor csak a csőd marad, amit magunk okozunk magunknak. Ugyanis csak a teljes összeomlás, az államcsőd következhet be, ha az IMF nem áll mögénk. Én azt hiszem, hogy nem kellene számolni egy ilyen lehetőséggel, mert ez olyan fokú felelőtlenség lenne, amit el sem lehet képzelni.

- Akkor mégis mire számíthatunk ebben az évben?

- Azt gondolom, hogy a lehető leggyorsabban hitelmegállapodást kell kötni az IMF-fel. Ha lehet, akár néhány héten belül, de legkésőbb hét hónap alatt. Ez még igazán nem fog sokat javítani a magyar gazdaság, vagy a társadalom helyzetén, mert 2012 célja csak az lehet, hogy túléljük. Azzal senki nem is számol, hogy ez lehetséges lenne az IMF nélkül, de vele sem lesz könnyű. Mire lehet számítani? Recesszióra. A GKI 1,5 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizál, de külföldi elemzők ezt már 3 százalékra teszik. A fogyasztás 2,5 százalékkal mérséklődhet, de ha időben nem lesz megállapodás, akár 4-5 százalékkal is. Akár 14-15 százalékos lesz a kereskedelmi bankokban a kamat, ami mellett már lehetetlen a cégeket finanszírozni.

- Mit kellene tennie a kormánynak?

- Véleményem szerint a Fidesz józan erőinek egyetértésével kellene fokozatosan, de következetesen lebontani, amit építettek. Az összes vitatott törvényt vissza kellene csinálni. Nincs értelme arra hivatkozni, hogy ezek egy-egy eleme más uniós tagországokban is előfordul, mert az igazi baj, hogy ez nálunk töményen van jelen. Ebbe beletartozik a Fidesz egyoldalú kinevezettjeinek a visszahívása is. Akár lemondásra kényszerítve őket, akár a mandátumuk megkurtításával.

- Ezt ma reálisnak tartja?

- Elengedhetetlennek tartom. Fel kell hagyni az árkok ásásával, egymás ellenségként kezelésével. Értelmes vitára, párbeszédre van szükség. Nem kell bosszút lihegni, hanem lehetővé kell tenni, hogy fokozatosan, lépésről lépésre, de teljes következetességgel visszaforduljunk a demokráciához. Nagy türelemre és kitartásra lenne szükség, mivel az ország jelenleg - nem túlzok - 500-szor rosszabb helyzetben van, mint másfél éve volt. A bizalom újraépítése lenne az első számú feladat. A jelenlegi magyar kormányban már nem bízik senki. A hitelesség visszatértével a gazdaság is azonnal el fog indulni a javulás útján.

- Van-e esély arra, hogy ebben konszenzus jöjjön létre?

- Nem igen van más lehetőség. Abba kell hagyni, amit eddig csináltunk, mert összedől az ország. A magyar közgazdászok ma soha nem látott egységes koalíciót alkotnak. A jobboldali közgazdászok és a baloldaliak, vagy a liberálisok szinte szóról szóra ugyanazt a helyzetértékelést adják, és ugyanazt a kiutat fogalmazzák meg, kisebb-nagyobb hangsúlyeltéréssel. A szakemberek pontosan tudják, mit kellene tenni, csak ahhoz létre kell hozni a szükséges politikai légkört. A szabad vita és véleménycsere lehetőségét. A gazdaság számára létkérdés a kiszámíthatóság, a jogbiztonság, a független bíróságok működése, a szabad sajtó, az úgy nevezett a demokratikus infrastruktúra megléte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!