Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A már januárban költhető cafeteria

Forrás: Patikapénztár.hu|2012. jan 10. 09:09
[A+ A-]
December utolsó napjaiban fogadta el a parlament és a kormány a cafeteriaszabályokat, amelyek még az utolsó pillanatban is változtak. A munkáltató nincs egyszerű helyzetben januárban, amikor össze kell állítania a cafeteria-étlapot, de a munkavállalónak sem könnyű nyilatkoznia arról, hogy milyen juttatásokat szeretne 2012-ben.
Az eddigi legnépszerűbb cafeteriaelemet, az étkezési utalványt az Erzsébet-utalvány váltja fel, amely havi ötezer forint értékben adható, és 2012-ben ideiglenesen hideg és meleg étkezésre egyaránt költhető.

Az Erzsébet-utalványt elfogadó boltok skálája is messze van még a negyvenezertől - ennyi helyen váltották be a mostanáig forgalomban lévő utalványokat. A Világgazdaság internetes oldalán megjelent cikkben a NÜSZ ügyvezetője elmondta: a velük kapcsolatba kerülő elfogadóhelyek a forgalom 3-6 százalékát, a munkáltatók 2 százalékos jutalékot fizetnek a használat után.

A SZÉP-kártya elfogadó hálózatának kiépítésére sem hagyott sok időt a törvényalkotó, miután december 27-én fogadták el a szolgáltatói háttér pontosítására vonatkozó rendeletmódosítást.

Ami pedig a SZÉP-kártyát illeti, a kormány terve szerint az új juttatás teljes egészében kiválthatja majd az üdülési csekket. Szakértők figyelmeztetnek: a POS-terminálok hiánya gátolhatja ezt az elképzelést. Az üdülési csekket elfogadó szolgáltatóhelyek csak 20 százaléka rendelkezik terminállal, a fennmaradó 80 százalék esetében - közel 10 ezer terminált jelent - két hónap alatt kell megoldást találni a hiányosságra.

A két, azonnal költhetőnek tervezett cafeteriaelem (Erzsébet-utalvány és SZÉP-kártya) rohamtempóban történő bevezetésében rejlő kockázatokat ellensúlyozza a közel két évtizedes múlttal rendelkező önkéntes egészségpénztár.

A patikakártya tradicionálisan költhető a gyógyszertárban gyógyszerekre, beleértve a homeopátiás gyógyszereket is, csecsemőápolási termékekre, OGYI-engedélyszámmal és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékekre, szemüvegre, kontaktlencsére, gyógyászati segédeszköz vásárlása, orvosi ellátásra és fogászatra is.

A sokéves hagyományokkal rendelkező pénztárak komoly, 5-25%-os kedvezményeket alkudtak ki a szolgáltatóknál tagjaiknak, amellett, hogy a felhalmozott megtakarítás előnyét az egész család élvezheti.További információt itt találhat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!