Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Vitám Gyurcsánnyal

Népszava|2012. jan 17. 06:22
[A+ A-]
Sajnos csak nagyon elméleti. Mármint a vitám a volt miniszterelnökkel. És azért csak elméleti, mert Orbán távozása, számomra úgy tűnik, egyelőre nincs napirenden. A jelenlegi kormányfő erősen ragaszkodik pozíciójához, ám ami ennél rosszabb: saját jobb oldali környezete sem döbbent még rá, hogy főnöküket el kell mozdítani a miniszterelnök székből. De most ezt hagyjuk, mert bár nem mellékes, a vitám Gyurcsánnyal nem erről szól. Nem arról, hogy mennyire tartja kezében Orbán a jobb oldalt és még csak nem is arról, hogy a váltáshoz szükség lenne ellenzéki összefogásra, illetve koherens kormányzati tervre.

Gyurcsány azt mondja: addig, amíg nincs ilyen, azaz nem bukkan föl a láthatáron az egységet megvalósítani képes erő, illetve az ország sorsát jó irányba vivő koncepció, addig Orbánnak a helyén kell maradnia. Maradnia kell, mégpedig azért, mert bukása esetén csak a káosz lepné el az országot, ennél, tehát a bizonytalan belpolitikai helyzetnél, jobb a jelenlegi állapot. Jobb, mert ez mégsem egy minden áron megdöntendő diktatúra, legfeljebb az önkény rendszere. Másként: Gyurcsány szerint, amit Orbán tesz, az inkább elviselhető és kibírható, mint egy koncepciótlanul sodródó ország.

Ebben nem értünk egyet a hajdani miniszterelnökkel. Az országunk ugyanis, ha a gazdasági elképzeléseket nézzük, most is elképzelések nélkül, vagy még inkább: rossz tervek mentén halad, társadalmilag pedig a diktatúra irányába. A jelenlegi helyzetet nevezhetjük fél diktatúrának - talán maga Gyurcsány is nevezte már annak - ; a zászlóégetés, az EU-ellenesség megerősödése láttán, nincs kétségem: a teljes leigázás felé tart. Az új alaptörvény, a kétharmados törvények rendszere tökéletes paravánt ad Orbánnak, hogy az önkény uralkodjon Magyarországon.

És ezt, vélem én, nem kellene megvárni. és tegye ezt addig, amíg az ellenzék meg nem erősödik, illetve elő nem áll egy erős kormányzati koncepcióval. Nem, mert a betegség oka maga Orbán; a beteg sejtek pedig szaporodnak és szóródnak.

Gyógyíthatatlanul.