Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A bűnbak esete a demokráciával

Népszava|2012. jan 19. 05:05
[A+ A-]
Bozsik Yvette Kossuth díjas táncos-koreográfus lesz július elejétől a Trafó igazgatója. Többen úgy vélik, hogy a döntés előre le volt vajazva, emiatt nem maradhatott a nemzetközi rangú intézmény élén Szabó György, aki közmegelégedésre vezette. Bozsik viszont azt mondja, reméli, nem válik valaki egy demokráciában bűnbakká amiatt, hogy pályázik.
- Meglepte, hogy nyert?
- Hát most erre mit mondjak? Ha őszintén válaszolnék, akkor azt mondanám, reméltem, hogy Szabó György fog nyerni.

- Ezt azért nehezen hiszem.
- Ez az igazság.

- Akkor miért adta be a pályázatát?
- A szakma beszélt rá. Nekem személyesen, ez rengeteg áldozattal jár. Alkotóként másként éltem, mint ahogy ezt egy intézmény vezetője teheti. Háttérbe kell szorítanom a művészi munkásságomat. Más művészek munkáit kell szolgálnom, figyelnem. Ez személyesen nekem inkább teher. Szakmailag viszont egy olyan ügyet szolgálok ezzel, amit fontosnak tartok.

- Már eddig is akart igazgatni, pályázott a szolnoki színház élére. Akkor arról is beszélt, hogy az alternatív lét nagyon bizonytalan, a társulatának biztonságot akar.
- Korábban is akartam igazgatni, de ez teljesen más helyzet, mivel a Trafó nem a saját színházam lesz. Nem magamnak és a társulatomnak szereztem meg. Ez egy felkérés volt, és nekem is régóta volt már véleményem a működéséről. Más vízióm volt róla. És a táncszakmának is.

- Ki kérte meg, hogy pályázzon?
- A táncszakma jeles képviselői. Ez összhangban is van azzal a támogatással, amit a Magyar Táncművészek Szövetsége kiadott.

- Eddig a Trafó hangsúlyosan multifunkcionális intézmény volt. Sokan attól tartanak, hogy most a táncművészet lerakata lesz. Miközben egyre nagyobb szerepet kapott a színház, a cirkusz, a zene.
- Aki engem kimondottan csak a tánc iránt elkötelezett embernek tart, az ezt rosszul gondolja. Hiszen régóta rendezek is, és a darabjaimban mindig ott van a sokszínűség, jelen vannak bennük a különböző műfajok. Abszolút olyan ember vagyok, aki hihetetlen nyitott mindenre. Ráadásul van egy kiírás, aminek meg kellet felelni. Nem egy táncszínházra pályáztam.

- Sokszor láttunk már olyat, hogy a direktorok nem felelnek meg az eredeti kiírásnak.

- Ez most nem így lesz. Engem önmagában a tánc nem érdekel.

- Mégis árulkodónak tarthatja valaki, hogy éppen a táncszakma állt ki rögtön ön mellett, míg más műfajok képviselői nem.

- Igen, de a Trafó tánccal nyílt meg, nagy szerepet vállalt benne a táncművészet, és ez az utóbbi időkben háttérbe szorult.

- Szabó György szerint azért, mert a pénzszűke miatt muszáj teltházakat csinálni, és a kortárs tánc nagy része nem tölti meg a nézőteret.
- A vélemények különbözőek. Sok szempontból nyitni fogom a Trafót. Nemcsak a tánc, hanem a gyerekszínház felé. Bátorítani fogom a koprodukciókat magyar és külföldi alkotók között. Fel akarom karolni a fogyatékos művészek alkotásait. És tematikus fesztiválokat szeretnék. Együtt működünk kisebb színházakkal is, a Sanyi és Aranka és a Bethlen Téri Színház is közös produkciók helyszínül szolgálhat. Szándékunkban áll a lehető legnagyobb segítséget nyújtani az igen nagy bajban lévő független társulatoknak.

- Segíti pénzzel is a két színházban bizonyos produkciók létrejöttét?

- Erre jelenleg még nem tudok válaszolni. Ilyen ígéretet felelős vezetőként csak akkor tehetek meg, ha már elfogadtam a következő évad minden részletre kiterjedő gazdasági tervét.

- Az internetre feltett pályázatában két részre, az üzletire, és arra, hogy milyen művészekkel akar együtt dolgozni, kiket hív meg, azt írták, hogy ez nem nyilvános. Miért titok, hogy kikkel akar művészi szempontból együtt működni?
- Annyi támadás ért, hogy nem akartam másokat is kitenni a további támadásoknak.

- Azt is lehet erre mondani, hogy nyilván azért nem nyilvános a művészek listája, mert főleg táncosokat sorol föl.
- Dehogyis.

- Netán nem egyeztetett még a megnevezettekkel?
- Dehogynem egyeztettem. Hihetetlen miket kérdez!

- Láttunk azért mostanában olyat, hogy valaki a pályázatában szereplőkkel nem egyeztetett.
- Természetesen egyeztettem velük. A pályázatomban szép számmal szerepelnek zenészek, színházművészek. Ezért nem érdemes ezen lovagolni.

- Attól, hogy Szőcs Géza államtitkár a Parlamentben bemondta, hogy önt és Markó Ivánt látná szívesen a Trafóban...
- De nem azt mondta, hogy minket látna szívesen Trafó élén, hanem, hogy a két társulat ott tudna dolgozni. Ez sem volt azonban velünk egyeztetve, amiről a minisztérium közleményt is kiadott.

- De végül is, azért ez felhívás volt keringőre.

- Kiírtak egy pályázatot, és az ember demokráciában még reménykedik, hogy lehet pályázni anélkül, hogy bűnösnek kiáltsák ki.

- Miután Markó elmondta, hogy ő nem pályázik, a végeredmény azért sejthető volt, ezt ön is tudja.
- Volt egy vízióm és pályáztam. Nem volt számomra sejthető a végeredmény.

- Szabó Györggyel is együtt akar dolgozni, nemzetközi tanácsadóként.

- Hétfőn találkoztunk, és akkor kértem fel erre, arra az esetre, ha a mi pályázatunk nyer. Azt mondta, hogy majd gondolkodni fog.

- De koncepcióbeli különbség volt önök között, hiszen úgy gondolta, hogy, amit ön csinál már nem való a Trafóba, nem új, innovatív, mert megállapodott, befutott művész. Ön pedig azt nyilatkozta Szabóról, hogy egyfajta ízlésterrort gyakorol. Így érdekes lesz hogyan tudnak majd együtt dolgozni.
- Úgy, hogy én nagyon konszenzuskereső ember vagyok. Még ha nem is divat manapság, hogy valaki felül tud kerekedni problémákon. Rám ez jellemző. Mindenben a jövőt látom, a megoldásokat keresem, a normális hangokat, nem a háborút, a konfliktusgenerálást, ami ma jellemző.

- Az ön társulata és Horváth Csabáé, akivel közösen pályázott, mennyire lesz jelen a Trafóban?
- A két társulat helyzete változatlanul bizonytalan lesz. Rezidens társulatként használhatják a próbatermet, de nem élveznek előnyt a program kialakításában. Biztos, hogy csak módjával szerepelnek majd. De bármit is mondok, úgyis tudom, hogy csak a munkámmal bizonyíthatok.

Koltay a befutó Miskolcon
A Miskolci Nemzeti Színház nonprofi t kft. ügyvezető igazgatói állására beküldött pályázatok elbírálására létrehozott 9 tagú bizottság tegnap délután 5:3 arányban Koltay Gábor pályázata mellett tette le voksát (egy fő tartózkodott).

A Miskolci Nemzeti Színház nonprofi tkft. ügyvezetői posztjára kiírt pályázatra Kiss Csaba és Koltay Gábor jelentkezett. Mint ismeretes, kedden a Miskolci Nemzeti Színház társulata szimpátiaszavazáson nyilvánított véleményt a két pályázó bemutatkozása után: a társulat 111:60 arányban szintén Koltay Gábort
támogatta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!