Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Nem leszünk gyarmat" - Kormánypárti tüntetés Budapesten

Népszava/MTI|2012. jan 21. 17:03
[A+ A-]
A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó által szervezett tüntetésen a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd.
19:10
A Belügyminisztérium szerint négyszázezer, az egyik főszervező szerint egymillió ember vett részt a megmozduláson.

17:59
Megérkezett a kormánypárti demonstrációs menet eleje a Parlament előtti Kossuth térre - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűlt több ezer, főként idősebb ember tapssal köszöntötte az érkezőket.

17:30
Több ezer ember várja a Parlament előtti Kossuth téren a Hősök teréről elindult több tízezres tömeg megérkezését - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

17:10
Tudósítónk tapasztalata:
"Elfogyott" a Székely Himnusz, már a Tavaszi szél vizet áraszt a sláger a tüntetésen. A demonstrálók egy része a közeli vendéglátó helyeken "landolt". Némi könnyítés után békésen kávézik.

16:21
Népszava információ:
A tömeg a Kodály Köröndnél ér össze. Jönnek a Hősök tere felől és ahányan tudnak a Deák tér felől is, már amennyire működik a tömegközlekedés.
A Hősök tere felől érkező felvezető kocsi mögött idős emberek szorítják térdükhöz a transzparenseket.
Feliratok: "Nem leszünk gyarmat" (Ez még angolul is kifért). Újabb felirat: "Szeretünk Viktor". Egy másik: "Törvényünk a vérszerződés." S még egy: "European Union = Sowietunion."

A szerveződés "spontán jellegét" erősíti, hogy néhányan fáklyákat osztogatnak, de csak azután, hogy elhaladt a felvezető kocsi.


16:10
Tudósítónk szerint hajléktalanok is lezárták a kisföldalatti lejáróit az Opera megállónál, feltehetően a Békemenet miatt. A BKV teljes hosszában nehezíti az 1-es metró közlekedését, a 2-es metróét pedig a Deák tértől a Kossuth térig.

Hogy mekkora tömeg gyűlt össze, azt egyelőre nehéz megbecsülni, az biztos, hogy sok ezer ember áramlik a Hősök tere felé.

Tudósítónk eddig egyetlen árpádsávos zászlót látott, a szimbólum-felhozatal a nemzeti zászlókra szorítkozik. Az aktivitás nem túl dús, sokan csak odáig jutnak el, hogy a BKV miért nem sűríti a járatokat.
Az is szóba kerül, hogy a gázolaj 50 %-al drágult.


15:47
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek az emberek, több százan pedig már összegyűltek a téren kevesebb mint egy órával a demonstráció kezdete előtt. Sokan nemzetiszínű zászlóval és helységnévtáblákkal érkeztek; az emberek halkan beszélgetnek egymással.

A környéken - az Andrássy út elejétől kezdve - nagyon jelentős a rendőri készültség; a Hősök tere környékén sok civil ruhás rendőrt is látni.

A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó által szervezett tüntetésen - amelyhez a Civil Összefogás Fórum is csatlakozott - a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd.

A kormány mellett demonstrálók azt írták: szeretnék bemutatni, hogy nem kívánnak mást, "csak békében, egyetértésben, a demokrácia keretei között, másokat tisztelve szabadon élni". A szervezők azokat várják a megmozdulásra, akik egyetértenek a mozgalom céljaival és akiknek "fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!