Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Vitám Gyurcsány Ferenccel 2.0

Népszava|2012. jan 23. 06:09
[A+ A-]
Kedves Péter!

Elolvasva vitádat Gyurcsány Ferenccel, magam is késztetést érzek, hogy elmondjam a véleményem. Röviden az lenne: no comment. Egyszerűen nem tudok ennél sokkal többet kezdeni egy olyan eszmefuttatással, amely arra épít, hogy a mai kormány hadd ássa még mélyebbre hazánkat, hátha a nagy baloldali "vakáció" (forrás: TGM) után magunkat jól kipihenve majd csak lesz erőnk a kormányrúdhoz andalognunk. Az pedig egyenesen elkeserít, hogy levelezőpartnered mélységesen félrebeszél a lehetséges baloldali teendők kapcsán, mondván, nincs és nem is lesz pénz ilyesmikre.
Egy többé-kevésbé működő gazdaság balra hangolásának modern receptje - dióhéjban - ez: óvatosan kurtíts, csak a felesleges kiadásokat nyesegesd vissza, de mindent, amit itt nyersz, azt fektesd be a gyermekekbe, az oktatásba, a nők mozgósításába! Jó időkben légy takarékos, de rossz időkben ne félj ereszteni egy picit a nadrágszíjon!

Egy tartalékaitól megfosztott, növekedésében lefojtott gazdaság esete nyilván más. De nincs az a pocsék helyzet, amelyben ne lenne szerepe a baloldali megközelítéseknek. Hallani sem kívánok olyan elgondolásokról, amelyek tagadják a baloldali, a közösségi megoldások létjogosultságát, vagy időszerűségét. Levelezőpartnered örökös szövege, hogy t.i. "de jó lenne erre menni, ám azt most nem lehet, tehát menjünk arra..., vagy inkább amarra..., sőt, most éppen semerre!", nos, ebből elég!

Azt persze nehéz lenne normális ésszel mondani, hogy egy kivéreztetett országban másnap kolbászból lesz a kerítés. Nem lesz. Erre sem balról, sem jobbról nincs lehetőség. De azt lehet mondani, hogy hazavárunk mindenkit, aki épkézláb szakemberként elmenekült innen. Az is kiférhet a torkunkon, hogy zároljuk a méltatlanul szerzett vagyonokat, s ebben még a legszigorúbb svájci bank is partnerünk lehet. Azt is lehet mondani, hogy egy nagy szolidaritási akció keretében a nemzetközi közösség segítségét kérjük, amint az történt legutóbb például Görögországgal (értsd: elengedték a külső államadósság felét). Egy biztos. A mai európai baloldali víziók, a válságból való kitörési stratégiák közös eleme, hogy gazdasági növekedést kell serkenteni, éspedig fenntartható eszközökkel. Más szavakkal leírva, elhatárolódunk a konzervatív, neoliberális mániától, nevezetesen az örökös megszorítások és szűkítések gyakorlatától.

Mindehhez azonban azt is szeretnénk megértetni Magyarország népével, hogy a demokrácia és a jólét esélyei lineárisan összefüggenek. Hiszen látjuk is! Ahogy sorvad a demokrácia, úgy hanyatlik a gazdaság, és fordítva. A nagy európai dilemma is ugyanez. A fellazult és a nagy bővülés után felhígult európai demokrácia csak súlyosbítja a válság csapásait. Az Orbánék által erre adott magyar autokratikus válasz rossz. De a döntést európai szinten kell meghozni. Vagy bedöntjük az eurót, majd utána szép sorban a többi európai intézményt, vívmányt, avagy mindezeket megerősítve mindenki csatlakozik ezekhez. A jelenleg formálódó nagy európai gazdasági paktum lényege éppen az, hogy olyan kötelező szabályokat alkot, amelyeknek egyenes következménye az integráció felgyorsítása, sőt, az euró mielőbbi és teljes körű bevezetése.

Kedves Péter!

Több demokrácia, több részvétel, több európaiság. Én erre szavazok, akkor is, ha egyesek csak tanácstalanul széttárják a kezüket, s valami délibábra várnak.

Barátsággal, Tibor

Utóirat: szombaton volt egy nagy, kormánypárti felvonulás a magyar bezárkózásért. Ezeknek az embereknek érdemes lenne szervezni egy észak-koreai tanulmányutat, mert ott láthatják is a törekvéseik egyik lehetséges végeredményét. Ott is rohangálhatnak a nagyvezér képeivel. A felvonulók mai viszonylagos jóléte még a demokráciából ered. Az is, hogy sokan akadály nélkül ruccanhattak át Erdélyből Budapestre - tüntetni. Amint a követeléseik teljesülnek, úgy fog a jólétük elpárologni. Mi meg majd állhatunk sorba európai vízumért, ha Erdélybe akarunk látogatni.