Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Az egészségpénztárak idén 15 milliárd forinttal töltik fel az államkasszát

Népszava|2012. jan 23. 00:01
[A+ A-]
Ugyan a PSZÁF éves jelentésére még heteket kell várni, azonban az már látszik, hogy az önkéntes egészségpénztárakba idén 40 milliárd forint munkáltatói befizetés folyt be. Ez azt jelenti, hogy az állam a pénztári befizetéseket tavaly terhelő 19,04%-os cafeteriaadóból 7,6 milliárd forint bevételt realizált.
A Patika számításai szerint ez az összeg az idén duplájára, 15 milliárd forintra emelkedhet. Ennek oka egyrészt a 30,94%-ra megemelt cafeteriaadó, másrészt a szektorba áramló megemelkedett munkaadói befizetés. Az év első három hetének tapasztalata alapján már most látjuk, hogy a cafeteria gyökeres átalakítása miatti bizonytalanság a munkáltatókat egyértelműen az egészségpénztári szektor felé tereli, így megismétlődhet a két évvel ezelőtti tömeges csatlakozás. Akkor a törvényalkotó a jól bevált étkezési utalvány felhasználhatóságát korlátozta oly mértékben, hogy annak helyét az azonnali költhetőség miatt az első negyedévben az egészségpénztár vette át.

Két évvel ezelőtt a megváltozott helyzetből a legtöbbet a gyorsan alkalmazkodni tudó egészségpénztárak és a munkáltatók profitáltak. Ez így lesz idén is, amikor ráadásul még nagyobb az érvágás: most egyik napról a másikra 18 ezer forint azonnal költhető forint tűnt el a cafeteriából, amit hosszú távon aligha pótolhat a már bevezetésekor a kormányzat által átmenetinek minősített új Erzsébet-utalvány.

Az a munkáltató, aki a legnagyobb körültekintéssel biztosan költhető cafeteriát szeretne a dolgozók zsebébe adni, legjobban akkor dönt, ha az első hónapokban a dolgozók egészségpénztári számláját tölti fel. A nagy döntéseket pedig még áprilisban is meg lehet hozni, amikor még minden könyvelő nyugodt lelkiismerettel, az adókedvezmények maximális kihasználása mellett feltöltheti az első három hónapra visszaosztott cafeteriát is.
További információkat ezen az oldalon talál.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!