Előző
Következő
új cikk

Belföld

Giró-Szász újabb buktája

Népszava|2012. febr 1. 15:31
[A+ A-]
Giró-Szász András kormányszóvivő valótlant állított az ATV Egyenes beszéd című műsorában, amikor a Magyar Bírói Egyesületre fogta a bírák korai nyugdíjazásának ötletét- írja az MSZP közleményében.
A szocialisták álláspontja szerint nem ez volt a legnagyobb valótlanság Giró-Szász állításai közül, kifejtik, hogy zsíros állami megrendelésekhez jutottak a hozzá köthető cégek, melyekről azt állította, hogy azt nyílt közbeszerzésen nyerték el. Ez csupán az egymilliárdos tanácsadásra lenne igaz, de több megrendelés esetében csak tárgyalásos eljárás volt. A hiteltelen kormány szóvivője sokat dolgozott saját hiteltelenítésén, de egy este alatt sikerült bebizonyítania alkalmatlanságát.

AZ MSZP azt állítja, hogy korábban is több állami megbízás kaptak a kormányszóvivő egykori cégei, így tavaly április végén a Századvég Gazdaságkutató nyerte meg a "távhő-ármegállapítási módszertan kialakítása" pályázatot, a Magyar Energia Hivatalnál, de már egy hónappal korábban is nyertek hirdetmény nélküli tárgyalásos egyszerű közbeszerzési eljárással egy zsíros megrendelést gazdaságpolitikai elemzésre, nettó 24,3 millió forintért a Fidesz parlamenti frakciójától. Sokan szeretnének ilyen jól tárgyalni, de keveseknek sikerül.

Ám mikor Kálmán Olga azzal szembesítette, hogy sokmilliós állami, minisztériumi megrendelésekhez jutnak cégei, akkor erre úgy válaszolt, hogy nyílt közbeszerzési eljáráson nyertek el állami, jól fizető megrendeléseket. Ezzel szemben az igazság, hogy több zsíros állami megrendeléshez tárgyalásos úton jutottak hozzá. Nyílt eljárásban csupán egy icike-picike, közel 1 milliárd forint értékű tanácsadást, kutatást nyertek. Ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kutatásra, tanácsadásra és kommunikációs feladatokra vonatkozó nyílt tenderét - amely megbízatás értéke havi 29 és fél millió forint három éven át - a Századvég és a Strategopolis nyerte meg - zárul a közlemény.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!