Előző
Következő
új cikk

Külföld

Milyen legyen Firenze főtere?

MTI|2012. márc 6. 09:52
[A+ A-]
A város főterének burkolatáról folyik a vita Firenzében, ahol mást akar a polgármester, mást a városvédők, és megint mást a szakszervezetek.
Csúnyább, de olcsó, vagy drága, de szép legyen a Piazza della Signoria reneszánsz tere - így foglalta össze a firenzei sajtó a világ egyik legismertebb teréről zajló vitát.
A városfelújítás ugyanis elérte azt a teret, ahol Michelangelo és Donatello szobrainak (ma már másolatainak) szomszédságában a Palazzo Vecchio palotája magaslik.

A gyönyörű tér hasonló burkolatot érdemel - jelentette ki Matteo Renzi polgármester. A város első embere azt javasolta, hogy a Piazza della Signoriát borítsák cotto dísztéglával, amilyen a tér eredeti reneszánsz padlózata is volt.

A polgármester elképzelését az elsők között támogatta Oliviero Toscani fotóművész, aki szerint csakis a cotto vöröses-barna színe illik a tér hasonló árnyalatú palotáihoz.

Fenntartással nyilatkoztak a városvédők, akik úgy látják, hogy a reneszánsz burkolatot lehetetlen újjávarázsolni. Szerintük rossz másolat helyett jobb lenne egy modern megoldás.

Felháborító, hogy a családokat és a munkahelyeket sújtó válságban a polgármester az utcai burkolatra akar milliókat költeni: amíg van munkanélküli Firenzében, elég lesz a legolcsóbb kő is a térre - vélekedett a CGIL szakszervezet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!