Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újabb fideszes rokon az eljárásban

Népszava|2012. márc 7. 05:10
[A+ A-]
A Hagyó Miklós és társai ellen folyó büntetőeljárás "levezénylésén" újabb fideszes politikus rokona dolgozik bíróként, illetve szóvivőként. Sárközi Szabolcs bírósági szóvivő édesapja egy helyi fideszes politikus, míg magát az ügyet Szájer József fideszes EP-képviselő felesége helyezte Kecskemétre.
Miután a fideszes Szájer József felesége, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde úgy döntött, hogy Hagyó Miklós és társai ügyét Kecskeméten kell tárgyalni, a városi bíróság sajtótájékoztatót hívott össze. A nyilvánosságot Sárközi Szabolcs bíró és bírósági szóvivő biztosította arról, hogy ez nem különbözik más ügyektől, és az eljárásba senkinek (utalva itt a politikára) sem lesz beleszólása. A kecskeméti bíróság számára kínos fordulatot jelentett, mikor a Vasárnapi Hírek kiderítette, hogy Sárközi Szabolcs annak a Sárközi Istvánnak a fia, aki 2010-ig Kecskemét fideszes alpolgármestere volt, azóta pedig a városi Fidesz meghatározó politikusa. Az ügyben intézett sajtómegkeresésekre mindeddig a bíróság nem válaszolt.

Kecskeméten azonban nem pusztán az újabb fideszes rokon sejtet politikailag motivált eljárást, hanem a tervezett ütemezés is. A bíróság közlése szerint az elsőfokú eljárás még a nyári szünet előtt elkezdődik, és 18-24 hónap alatt véget ér. Így az elsőfokú ítéletet a következő rendes országgyűlési és/vagy önkormányzati választás kampányhajrájában fognak hirdetni. Nem ez lenne az első eset, hogy egy Kecskeméten levezényelt eljárás időzítése a Fidesz kampányérdekeivel esik egybe. Korábban Zuschlag János ügyében is ott hoztak elsőfokú ítéletet, épp 2010 márciusában, az országgyűlési választási kampány tetőfokán.

Erről az ítéletről később a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla megállapította, hogy túl szigorú, hemzseg a hibáktól, és indokolatlanul sokat foglalkozik az érintett politikusok felső kapcsolatrendszerével. A Hagyó-ügyet azt követően helyezték át Kecskemétre, hogy egy másik, okirathamisítási ügyben a fővárosban első fokon Hagyó Miklóst nem találták bűnösnek. A kézzel vezérelt eljárást a Transperency International és a TASZ is aggályosnak tartja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!