Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hiába vár a hazatérésre az ifjú fogoly

Népszava|2012. márc 29. 05:32
[A+ A-]
Egy torontói születésű kanadai állampolgár jelenleg a guantánamói börtöntábor legfiatalabb foglya. Omar Khadr 15 éves volt, amikor 2002-ben az amerikaiak tűzharc közben elfogták Afganisztánban. Khadr 2010. október 25-én vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal, de még mindig bizonytalan, hogy Kanada visszafogadja-e az al-Kaida egykori gyerekkatonáját.
Omar Khadr volt az első guantánamói rab, akinek az ügyét már az Obama-kormányzat idején tárgyalták. A most 25 éves férfi öt vádpontban bűnösnek vallotta magát, s más társaira is vallott. Ennek fejében nem életfogytiglani börtönre, hanem "csupán" 40 évre ítélték. Ebből is csak nyolc évet kellene letöltenie. A vádalku értelmében egy év elteltével, tavaly novemberben ki kellett volna adni Kanadának, ez azonban nem történt meg. Omar továbbra is Guantánamón várja, hogy eldőljön a sorsa. A kanadai törvények értelmében két év és nyolc hónap után óvadék ellenében szabadlábara kerülhetne.

A New York Times számolt be arról, hogy Khadr hazaszállítását bürokratikus akadályok gátolják meg. Ottawa ígéretet tett arra, hogy Khadr áthelyezési ügyét kedvezően fogja elbírálni. Elvileg már csak néhány lépés hiányzik. Leon Panetta amerikai védelmi miniszternek alá kell írnia a papírokat, majd a fogoly átszállítása előtt 30 nappal kötelezően értesíteni kell a washingtoni kongresszust. Ezt megelőzően ugyanakkor a kanadai közbiztonsági miniszternek formálisan kérnie kellene Khadr áthelyezését. Ottawából azonban nem érkezett meg Washingtonba a kérelem, állítólag valahol araszol a bürokrácia útvesztőjében.

A lassúság hátterében a cikkíró, szerint az állhat, hogy a kanadaiak körében egyáltalán nem népszerű az al-Kaida kapcsolatokkal rendelkező, kanadai-pakisztáni Khadr-família. (A család jó ismeretségben volt magával Oszama bin Ladennel is.) A kanadai kormány vizsgálja, vajon Omar visszatérése fenyegeti-e Kanada nemzetbiztonságát, írta a New York Times.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet adatai szerint Omart tíz éves korában ajánlották fel az al-Kaidának. Apja bemutatta a szervezet több vezetőjének, 2002 nyarán, 15 éves korában elküldték katonai kiképzésre Afganisztánba. A gyerekkatona elfogása után azt vallotta, gránáttal megölt egy amerikai katonát, Christopher Speer őrmestert, s másokat is megsebesített. A négyórás tűzharcban ő maga is súlyosan megsérült.

Először a bagrami légibázison tartották fogva, majd 2002 novemberében átszállították Guantánamóra. A HRW szerint az amerikaiak nem tartották be a 18 év alatti foglyokra vonatkozó nemzetközi rendelkezéseket. Omar az első öt évben csak egyszer beszélhetett a szüleivel. Két év után rendeltek ki mellé jogi képviselőt. Felnőtt foglyokkal közös cellában helyezték el, volt, hogy egy hónapig magánzárkában tartották.

Omar Khadr védői kezdettől kétségbe vonták a fiú beismerésének hitelességét. Állításaik szerint megfélemlítéssel csikarták ki belőle a vallomást, miszerint kibiztosított és eldobott egy gránátot, s több út mentén elhelyezett robbanószerkezetet is készített. Az ENSZ gyermekkatonák ügyében illetékes különmegbízottja, Radhika Coomaraswamy 2010-ben úgy nyilatkozott, az egész eljárás kétségbevonható, mivel - bármit is követett el gyerekként - Omart nem állíthatták volna katonai törvényszék elé.

A kanadai kormány cáfolja, hogy ők késleltetnék az egykori gyerekkatona hazatérését - írta a Vancouver Sun. Leon Panetta kedden, ottawai látogatásán annyit mondott, hogy tovább folynak a tárgyalások Khadr áthelyezéséről. Ha ügye rendeződik, kanadai lapjelentések szerint Omar 2013 nyarán szabadulhat.

Megoldhatatlan feladat

Bár Barack Obama 2009 január 20-i beiktatása után egyik első intézkedéseként döntött a guantánamói börtöntábor bezárásáról, a Kuba szigetén található amerikai bázison jelenleg még mindig 171, jórészt a háború kezdetén, Afganisztánban elfogott rabot őriznek. Guantánamo bezárása megoldhatatlan feladatnak bizonyult, a foglyok egy részét már elengednék, de nem sikerül befogadó országot találni számukra.

Március elején öt tálib elhelyezését sikerült megoldani, Katarban telepedhetnek le családjukkal együtt. A börtöntábort a Bush-kormányzat 2002 januárjában nyitotta meg, összesen 779 rab fordult meg Guantánamón.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!