Előző
Következő
új cikk

Külföld

Egyre nehezebb Strauss-Kahn helyzete

Népszava|2012. márc 30. 05:12
[A+ A-]
Gyülekeznek a viharfelhők Dominique Strauss-Kahn felett. Magyar idő szerint csütörtökön hajnalban New York-ban kezdődött meg az a polgári eljárás, amelyet az a szobalány, Nafissatou Diallo kezdeményezett, aki még tavaly novemberben állította, megerőszakolta őt a Nemzetközi Valutaalap lemondott vezérigazgatója. Strauss-Kahnt tavaly májusban vették őrizetbe. A francia politikus-közgazdász ellen vádat is emeltek. Ezután távoznia kellett az IMF éléről.
A New York-i ügyészség végül hét hónapja ejtette a nemi erőszakra vonatkozó vádakat, mert kétségek merültek fel a nő szavahihetőségével kapcsolatban. A nyugat-afrikai bevándorló Diallo ügyvédjei ezt követően jelentették be, hogy védencük polgári peres eljárást kezdeményez.

Az első meghallgatáson egyik "főszereplő" sem vett részt, csak jogi képviselőik csaptak össze. Strauss-Kahn ügyvédje, Amit Mehta az eljárás berekesztését követelte. Indoklása szerint védence az eset idején a Valutaalap elnökeként diplomáciai mentességet élvezhetett. A nő ügyvédje, Douglas Wigdor visszautasította a felvetést, s arra hivatkozott, hogy DSK május 18-i letartóztatását követően lemondott mentelmi jogáról, ráadásul immunitása is csak korlátozott volt, amely nemi erőszak esetében eleve nem érvényes.

Az elkövetkezendő hetekben dönt arról, hogy bíróságnak továbbítják-e az ügyet és megindulhat-e a per. Ha a nő szempontjából kedvező döntést hoznának, a fel- és az alperes is hosszú időt kap az eljárásra való felkészülésre. Ha elítélnék DSK-t, pénzbüntetéssel sújthatnák. Strauss-Kahn korábban elismerte a szexuális kapcsolatot Diallóval, de rendre tagadta a nemi erőszak vádját.

DSK-t hétfő este a Lille-i ügyészség egy másik ügy kapcsán is meghallgatta. Ennek kapcsán azzal vádolják, hogy egy szervezett banda tagjaként fizetett prostituáltakat. Strauss-Kahn elismerte ugyan, hogy több szexpartin vett részt, de állítása szerint nem tudott arról, hogy a jelenlévő hölgyek prostituáltak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!