Előző
Következő
új cikk

Belföld

LMP: szociális katasztrófát okozhat a tranzakciós adó

MTI|2012. ápr 12. 13:13
[A+ A-]
Az LMP szerint szociális katasztrófát okozhat, ha a kormányzat bevezeti a banki tranzakciós adót. Scheiring Gábor képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy becsülte, hogy az adófajta átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek.
Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője az Origo hírportál információira hivatkozva közölte, a kormány azt tervezi, hogy megadóztatja az úgynevezett sárga csekkes befizetéseket, a bankautomatákból való készpénzfelvételt és a vállalkozások járulékbefizetéseit is.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az ötlet azt mutatja, hogy "Orbán Viktor és csapata a Holdon él", mert a kormánynak fogalma sincsen arról, hogy milyen állapotban van az ország.

A képviselő úgy számolt, hogy az adófajta bevezetése átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek, illetve a vállalkozásoknak. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a banki átutalások számából és a kormányzat által beszedni kívánt összegből számolták ki ezt az összeget, amit egy nagyon hozzávetőleges becslésnek nevezett, hozzátéve, hogy a kabinet által készített tanulmányt nem ismerik, az általuk becsült összeg így változhat.

Schering Gábor szerint az adó bevezetése a kormány teljes szociális érzéketlenségét jelzi, mert egy "újabb sarccal kívánja (...) befoltozni az a lyukat, amit az egykulcsos adó vert a költségvetésen". Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy 2012-ben csökkentek a reálbérek, miközben a kisvállalkozók járulékbefizetési terhei közel havi húszezer forinttal nőttek.

Hangsúlyozta, hogy az LMP a spekulatív átutalások megadóztatását szorgalmazná, amiből számításaik szerint évi 130 milliárd forint folyhatna be a büdzsébe.

Az origo.hu szerdán azt írta: a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány. Az MTI ezzel kapcsolatban feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium aznap azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek, az MTI által megkérdezett elemzők aggályaikat fogalmazták meg a hírrel kapcsolatban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!