Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Úr és kutya

Népszava|2012. ápr 13. 06:45
[A+ A-]
A Radnóti Színház előcsarnokában, egy vitrinben régi, olykor megsárgult fotók. Híres írók, kutyáikkal. Arthur Miller, Örkény, Babits, a gyermek Kosztolányi, Szabó Magda és a többiek. Kutyás írók. És vannak kutyás színészek, mint például Bálint András. Előfordul az is, hogy a kutyás színész úgy gondolja, összegyűjti azokat a verseket, írásokat, amelyeket ebek ihlettek és szerkeszt belőle egy estet.
Az Úr és kutya, Bálint András estje ízléses, elegáns. Jól egyensúlyoz a komorabb, drámai, mélyebb mondanivaló és a humorosabb, könnyedebb, nevetésre ingerlő epizódok között. Bálint András és a dramaturg Hárs Anna remek szövegeket találtak. Babits Mihálytól, Thomas Mannon keresztül Kosztolányi Dezsőig.

"Mennyire szeretjük az ebeket. Lám, mily kedvesen tekintenek felénk. A szemüket nem is arra használják, hogy nézzenek. Állandóan ott kísért egy bánat, amely már emberi. Talán ezért szeretjük őket" - írja Kosztolányi és mondja Bálint András. Mond még többek között Esterházy, Bayron, Bacher Iván, Csóri Sándor és Várady Szabolcs-szövegeket. Sokféle szín, sokféle stílus, az esten mégis főként Bálint Andrásnak köszönhetően valahogy ezek összhangba kerülnek és a végére szinte eggyé válnak.

Bálint Andrásnak partnere is akadt az estre, nem saját kutyája, hanem Bajusz egy öt éves sárga, valóban lehengerlő és nagyon is szerethető labrador. Azt szokták mondani, hogy kutya és gyerek tuti siker a színpadon. Itt gyerek nincs, csak kutya. De ezúttal nagyon is indokolt a szereplése. Bajuszt kiképezték a színpadi létre és színészként is jól megállja a helyét. Ha kell, pacsit ad gazdájának, megnyalja, felugrik rá, ha a szöveg úgy kívánja, sétál, fekszik a kanapén. Mindent megcsinál, amit kell, de a legjobb benne, amikor rögtönöz. Amikor örül a gazdájától kapott édességnek, amikor néhány percre megkönnyebbülve kisétál a színpadról. Bajusz meg is szólal, Schneider Zoltán a színpad mellett a takarásban állva szinkronizálja őt remekül.

Az est végén Bálint András leveszi nyakkendőjét és felköti Bajuszra. Úr és kutya, úr és emberi eb. Partnerek. Milyen jó lenne, ha mi emberek is partnerként tekintenénk egymásra, a hétköznapjainkban és az ünnepeinken.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!