Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A tánc - a szerkesztőségekben

Népszava|2012. ápr 23. 06:40
[A+ A-]
A pártközpont és a Tájékoztatási Hivatal maroknyi csapata írhatta a zenét, de a táncot a szerkesztőségekben járták, és nem mindig találták, néha nem is keresték a ritmust - Takács Róbert Politika és újságírás a Kádár-korban című kitűnő könyvében írja ezeket a sorokat az összefoglalóban.
Hézagpótló ez a kötet, mert a ma oly jellegzetes csúsztatásokkal, egybemosásokkal, sőt hazugságokkal szemben árnyaltan, tárgyilagosan tárgyalja ezt a nem rövid, 1956-tól 1989-ig tartó időszakot. S egyáltalán nem csak az újságírás helyzetét mutatja be, hanem a politikáét általában, amire nagy szükség van, mert a Kádár kontra Nagy Imre képlet, nem teszi lehetővé a korszak objektív bemutatását. Természetesen sok szó esik az 1956 utáni hónapok tisztogatásáról is, amelynek Gímes Miklós és Losonczy Géza a két halálos áldozata, de az akkor kis létszámú újságíró szakmából mintegy 800 embert távolítottak el végleg, vagy hosszabb, rövidebb időre a pályáról.

Sokak számára azért vált lehetővé a visszatérés, mert a többi szocialista országgal ellentétben, itt jórészt a főszerkesztőkre bízták a megkívánt politikai irány betartását, akik néha az előírt zenére nem is keresték az ütemet. Idézi a könyv Kelen Bélát, az Esti Hírlap főszerkesztőjét, aki egy moszkvai vendég- főszerkesztőnek, aki a nyomdában kereste a cenzort, azt válaszolta: ha ő jobban tudja mit szabad és mit nem, miért nem ő a főszerkesztő.

A kötet - a Politikatörténeti Intézet anyagainak jóvoltából is -, nagy részletességgel idézi fel a pártirányítás elképzeléseit, módszereit, az újságírók törekvését a "kiegyezésre" etikai értelemben és az informálás érdekében, és arról az érdekességről is beszámol, hogy a Népszabadságnál két tábor hogyan tükrözte a gazdasági reformot támogató és a szigorításokat követelő másik csoport, a Pártban kialakult helyzetet. A könyv nemcsak a sajtó munkatársai számára fontos, hanem minden, a közelmúlt politikája iránt érdeklődő olvasó számára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!