Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A nagy szavak kevesek

Népszava|2012. máj 2. 06:05
[A+ A-]
Ha a közmédiában a legutóbbi másfél év a nemzeti történelem csúcsa, akkor nem meglepő, hogy a legutóbbi brüsszeli utat a gazdasági szabadságharc győzelmeként állítják be. Valójában épp ez a "szabadságharcos pátoszos pártbeszéd", amely propaganda szólamból a tárgyalási stratégia alapkövévé lényegült át, bizonyíthatóan a hosszú halasztás egyik oka; a felesleges idővesztés pedig - a befektetői kockázat miatt megugró hozamok okán - százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott az országnak. Hogy pontosan mekkorát? Nyilván egyszer ez a kérdés is elhangzik majd...Az előtárgyalásokon Orbán végül is nem tehette meg, hogy figyelmen kívül hagyja tárgyalópartnerei álláspontját: például a legfontosabbak közé tartozó MNB ügyében.

Ha nem is mondott le egyszer és mindenkorra a jegybank "egyenirányításáról" de kénytelen volt jégre tenni ezzel kapcsolatos várakozását. Végül is politikai garanciát ígért arra, hogy az MNB elnök mandátumának lejártáig senkit nem nevez ki olyan pozíciókba, amelyekkel az intézmény irányítását tervezte átvenni. Továbbá: kénytelen volt tudomásul venni, hogy az országot két kérdésben az Európai Bíróság elé citálják. A kormány tehát egyáltalán nem kapott szabad kezet a jogállamiság szempontjából fontos kérdésekben, amelyek befolyásolhatják a hiteltárgyalásokat. Nem utolsósorban a brüsszeli út vonzataként olyan tervet volt kénytelen beterjeszteni, amely - a Széll-terv előző csinnadrattával publikált variánsától eltérően - a növekedési lehetőségek dolgában "rugalmasan elszakadt" a korábbi vágyálmoktól. A várható GDP-növekedés értékét mindenesetre a korábbi felére - vagy még jobban - leszállították. Ennek oka a kohéziós alapok megkurtításától való félelem volt, de az új Széll- tervben benne foglaltatik annak felismerése, hogy az eddigi útkeresés csak a szakadék széléig vezetett.
(Ha nem lenne olyan szomorú, nevetség tárgyának volna nevezhető az egymillió munkahelyre vonatkozó korábbi terv, amelynek időarányos elmaradása e céltól mára százötvenezres).

A program, noha épp elegendő volt ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzott deficit eljárás hatálya alól, ám magán viseli "unortodox" szerzője, M. mester ecsetkezelésének nyomait: jelentős része általánosságokban mozgó összegányolt deklaráció... Tény, hogy új adók kivetésével (köztük a "buta sarcnak" nevezett tranzakcióssal), pótolja a súlyosan kompromittálódott különadókat. Ám mára valószínűsíthető, hogy ezek kevésbé gyarapítják az államkasszát, mint ahogy kiagyalóik várják. Emellett új terheket rónak a családokra, a vállalkozókra, az ellehetetlenülő önkormányzatokra, s így további leszakadást valószínűsítenek, kis-közepes vállalkozók tömeges csődjét, az "alulról nyitott"középosztály lesüllyedését a szegénység soraiba: társadalmi Mohács...

...Ahhoz hogy a következő fázis ne ismét öt hónapig tartson, teljesen új megközelítésre lenne szükség. Orbán minapi verbális fordulatánál (Brüsszel "már nem Moszkva", az IMF immár "jóbarát") több szükséges ahhoz, hogy a helyzet stabilizálódjon. Tudomásul kell venni, hogy nem ellenségekkel, sőt nem is ellenfelekkel állunk szemben:fel kell hagyni az idegenellenességgel, bizalmat kell teremteni a gyorsabb megegyezés érdekében, tudomásul véve, a gazdaság és politika hazai egybefüggő terepe nem olyan "laboratórium," ahol a maguk szabadon választott túlmozgásos gyakorlatait végezhetik, tekintet nélkül arra, hogy mi van a kémcsövekben:ha laboratórium, akkor veszélyes üzem...