Előző
Következő
új cikk

Külföld

Papok kerülhetnek a vádlottak padjára

Népszava|2012. máj 12. 05:54
[A+ A-]
A Vatikán vizsgálatot indított a Krisztus Légiója Kongregációjának hét papja ellen, aki a feltételezések szerint fiatal papi szeminaristákkal szemben követtek el szexuális visszaéléseket. Az esetek többsége több évtizede történt, egy azonban nemrégiben - derült ki a papi rend közleményéből. A Vatikán két további papot felmentett.
Először fordul elő, hogy pedofil vádak miatt a Krisztus Légiósai Kongregáció papjai is a Szentszék célkeresztjébe kerülnek. Eddig ugyanis csak a rend alapítójáról, Marcial Macielről derült ki, hogy kettős, képmutató életet élt. 2010-től XVI. Benedek pápa lényegében "kézi vezérléssel" irányította a meglehetősen rossz hírbe keveredett rendet, s élére egy megbízottját, Velasio De Paolis olasz kuriális bíborost nevezte ki. Összesen öt bíborost bízott meg azzal, hogy tárja fel a kongregáció sötét múltját.

Próbáljanak utánajárni annak, kik voltak azok, akik fiatal papi szeminaristákkal szemben követtek el szexuális visszaéléseket. A nyomozás már eddig is megdöbbentő eredményeket hozott. Kiderült, hogy Maciel atya és a rend több lelkipásztora megállapodott abban, nem jelentik fel egymást a bűncselekményekért, s szabadon garázdálkodtak a szemináriumban. A becsületes papokat pedig, akik kételkedni kezdtek Maciel életvitelében, szavahihetetlenné tették és kizárták a rendből.

Újra és újra felmerül a kérdés, a Vatikánban ki tudott Marcial Maciel bűncselekményeiről. Az eddigi megállapítások szerint a hírek nem jutottak el a pápáig, sem II. János Pálig, sem XVI. Benedekig, aki a Hittani Kongregáció fejeként sem tudhatott ezekről az ügyekről. Jason Berry amerikai oknyomozó újságíró 2010-ben azt közölte a The National Catholic Reporter című folyóiratban, hogy a kongregáció "karizmatikus" alapítója rengeteg pénzt küldött a Vatikánba, így érte el azt, hogy a Kúria nem lépett fel vele szemben. Marcial Maciel 2008-ban halt meg. 2006-ben az egyház már felfüggesztette őt. Később kiderült az is, hogy az "atyának" felesége volt és egy huszonéves lánya él Spanyolországban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!