Előző
Következő
új cikk

Tiszavölgyi Kalandtúra

nepszava.hu|2012. máj 20. 11:41
[A+ A-]
Tiszavölgyi Kalandtúra néven, 5 hétvégét magába foglaló hatalmas programsorozaton népszerűsítik a Tisza völgyében a fenntartható turizmust a nyár folyamán a nagy folyónk mentén
"Tiszavölgyi Kalandtúra" néven rendezik meg június 8.-a és szeptember 9.-e között, 5 hétvégén az ország legnagyobb szabású fenntarthatósági rendezvényét, a Tisza magyarországi szakaszán.

A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), tehát ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek az ország egész területéről, kivéve a Közép-Magyarországi régiót. Elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait.

A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát - kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák - felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program.

A résztvevők naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, melyek lehetnek sportosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy kapcsolódhatnak a látnivalókhoz (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésmintákhoz (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez (gyümölcsök, lekvárok, pálinka, borok, kézműves termékek). A szervezők a Tiszát és annak gátjait nem versenypályaként használják, hanem megpróbálnak minél több természeti és épített örökséget bemutatni.

Minden hétvégi program pénteken 10 órakor indul, és vasárnaponként ünnepélyes díjátadással zárul 15 órakor. A kalandtúrán 18 év alattiak csak szülői beleegyezéssel és felnőtt kísérettel vehetnek részt. A csapatoknak legalább 50 százalékban 18 év feletti résztvevőkből kell állnia. A részvételnek felső korhatára nincs.


A Tiszavölgy Kalandtúra 5 hétvégi rendezvényből áll:

1. hétvége: Tiszabecs - Záhony, 2012. június 8-10.
2. hétvége: Záhony - Tokaj, 2012. július 6-8.
3. hétvége: Tokaj - Tiszafüred, 2012. július 27-29.
4. hétvége: Tiszafüred - Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége: Szolnok - Szeged, 2012. szeptember 7-9.


A Tiszavölgy Kalandtúrán minden csapat polifoamot, takarókat, poharakat, saját névvel ellátott pólókat kap. A szervezők biztosítják az étkezést a megérkezéstől a vasárnap kora délutáni elutazásig (reggeli, napközben frissítő az állomásokon, gyümölcs, étel, csapvíz, bográcsos vacsora), és két éjszakai szállást sátortáborban (a sátorral együtt). Biztosítják továbbá a feladatokhoz szükséges és biztonsági felszerelést, kenukat, személyzetet, egészségügyi felügyeletet. A csapatok önállóan gondoskodnak az indulási helyre érkezésről, és onnan a hazautazásról, valamint saját kerékpárról.

A rendezvényen való részvétel ingyenes. További információ a honlapon: www.tiszavolgy.hu