Előző
Következő
új cikk

Külföld

Új Kennedy-fiú lép a politikai porondra

Népszava|2012. máj 17. 05:45
[A+ A-]
A Kennedy-család nagy generációjának búcsúja, a legfiatalabb fivér, Edward (Ted) Kennedy halála a óta a dinasztia hiányzik az amerikai politikából. Massachusettsben, a család szűkebb pátriájában most ismét feltűnhet a Kennedy név, képviselői posztra pályázik Joseph P. Kennedy III.
Egy visszavonuló demokrata képviselő, Barney Frank mandátumát szeretné elnyerni a Kennedy család ifjú reménysége, Robert F. Kennedy unokája. Joseph némiképp emlékeztet a legendás Kennedy fiúkra. Akárcsak a néhai elnök, valamint öccse, Edward, Joe is harmincas évei elején jár, s most először indul választott hivatalért.

Hasonlóképpen tehetségesnek tartják, mint a dinasztiaalapító, Joe Kennedy fiait. "Régóta vagyok a politikában, de csak ritkán találkozom valakivel, akiben megvannak ezek a különleges képességek, természetes érzék, közvetlenség, s ez nem azon múlik, hogy mi a vezetékneve" - idézte a Bloomberg a volt connecticuti szenátor, Christopher Dodd véleményét. Republikánus ellenfele, Sean Bielat váltig állítja, hogy hiába a Kennedy-név, a Kennedy-mítosz, meg fogja szorongatni az ifjú Joe-t, bármilyen nagy előnnyel is vezet a felmérések szerint.

Az ír katolikus család legújabb politikuspalántája lángvörös fürtökkel, jellegzetes, széles Kennedy-mosollyal próbálja maga mellé állítani a választókat Massachusetts 4. számú választókerületében. Jól tudja, hogy a Kennedy-varázs ellenére kemény versenyre kell számítania. Joe III. a Stanford Egyetem után elvégezte a Harvard jogi karát, két évet szolgált a John F. Kennedy által alapított Békehadtestnél a Dominikai Köztársaságban, ügyészként dolgozott. 2006-ban ikertestvérével, Matt-tel (nem egypetéjű ikrek) irányította Ted Kennedy újraválasztási kampányát. "Ha belép egy szobába, mindenki odafigyel" - írta róla a Bloomberg.

A Kennedy-dinasztiában hagyomány, családi elvárás az aktivizmus, mindenki vállal valamilyen közszolgálatot, jószolgálati missziót. Bár Ted Kennedy, az utolsó nagymogul nagyon szerette volna, ha a dinasztia a nagypolitika élvonalában marad, nem sikerült elérnie. Bátorította az egykori elnöki pár, John F. Kennedy és Jaqueline Bouvier leányát, Caroline Kennedyt, hogy pályázza meg Hillary Clinton megüresedett new yorki szenátori helyét, de végül sógornője visszalépett a versenytől. Caroline jelenleg a bostoni JFK elnöki könyvtár alapítványának elnöke.

(A meggyilkolt elnök fia, a rendkívül jóképű John Junior 39 éves korában repülőgépbaleset áldozata lett, pedig a Kennedy-család sokáig abban bizakodott, hogy az ügyvédként végzett, az exkluzív George magazin kiadójaként a médiapályán próbálkozó elnöki sarj egyszer maga is csatasorba áll az elnökségért.)

Edward Kennedy egyik gyerekéről sem mondhatta el, hogy "született politikus". Patrick J. Kennedy Rhode Island állam képviselője volt, de apja halála után nem sokkal visszavonult a politikától, talán soha nem érezte magát kényelmesen ebben a szerepben. Edward Junior nem is indult politikai posztért, ügyvéd, beruházási bankár, talán majd a fia, Edward III. felfedezi magában a politikusi vénát.

A másik meggyilkolt Kennedy-fivér, Robert (Bobby) Kennedy két gyermeke is próbálkozott. Elsőszülött leánya, Kathleen Kennedy Townsend Maryland állam helyettes kormányzójaként szolgált 1995-től nyolc évig, de sikertelenül pályázott a marylandi kormányzói posztra. Jelenleg egy nonprofit demokrata alapítványt igazgat. Az egykori igazságügyi miniszter legidősebb fia, Joseph Patrick Kennedy II. 1987 és 1999 között egy massachusettsi választókerület képviselőjeként ült a washingtoni képviselőházban, de családi problémák miatt leköszönt. Edward halála után hiába győzködték, hogy pályázza meg nagybátyja szenátusi helyét, hajthatatlan maradt. Visszalépésével - 63 év után - egyetlen Kennedy sem tölt be választott posztot Washingtonban. (A "Kennedy-széket" végül a teadélután mozgalomhoz tartozó republikánus, Scott Brown nyerte el. Brownnak idén meg kell védenie szenátusi mandátumát demokrata kihívójával, Elizabeth Warrennel szemben.)

Jó ideig az egyik legnevesebb - igaz, tiszteletbeli - "Kennedy" a kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger volt. Az egykori testépítő Eunice Kennedy leányát, a tévériporter Maria Shrivert vette feleségül. Schwarzenegger ugyan szerette volna második Reaganként Hollywoodból elhódítani a Fehér Házat, de mivel Ausztriában született, ez legalábbis alkotmánymódosítást igényelt volna. Azóta lejárt a kormányzói mandátum, s egy félrelépés miatt a házasság is szétment.

Joseph II. fia az ifjú Joe III. a legifjabb generáció első tagja, aki megpróbálja bevenni Washingtont. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy a családunk Amerikát szolgálta. A Kennedy-név felkelti az emberek érdeklődését jelöltségem iránt. De majd bizonyítanom kell, meg kell felelnem az elvárásoknak" - mondta egy interjúban.

Dinasztikus álmok

Az 1888-ban született Joseph P. Kennedy volt a dinasztiaalapító, az alkoholtilalom idején meggazdagodott üzletembernek, későbbi nagykövetnek sikerült elérnie nagy álmát, másodszülött fia az Egyesült Államok elnöke lett. Az ír-amerikai család elsőszülöttje, Joe Junior a II. világháborúban pilótaként szolgált, 1944-ben akció közben gépe felrobbant. John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke 1963 novemberében, Dallasban merénylet áldozata lett. A harmadik fiú, Robert F. Kennedy bátyja elnöksége idején az igazságügyi miniszteri posztot töltötte be. 1968-ban indult az elnökségért, Los Angelesben meggyilkolták, 42 éves volt.

A legfiatalabb fiú, Edward M. Kennedy élte meg a leghosszabb kort, 77 évesen hunyt el, az amerikai politika legendás alakjaként. Egy fatális autóbaleset miatt kénytelen volt feladni elnöki ambícióit. Öt lánytestvérük közül Rose Marie elmegyógyintézetben élte le életét, Kathleen 28 évesen repülőgépbaleset áldozata lett. Eunice 88, Patricia 82 évesen hunyt el. Az utolsó, még életben lévő Kennedy-nővér - Jean Kennedy Smith - 84 éves.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!