Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Hangsúlyosabb növekedési stratégiát sürgetnek az unió központi intézményei

MTI|2012. máj 22. 20:11
[A+ A-]
A növekedési szempontokat az eddiginél hangsúlyosabban kiemelő európai uniós stratégia követését sürgették az Európai Bizottság illetékesei, valamint európai parlamenti képviselők a témáról az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden lefolytatott vitában.
Az EU-tagországok állam- és kormányfői szerda este Brüsszelben találkoznak annak érdekében, hogy megvitassák a növekedés és foglalkoztatás ösztönzésével kapcsolatos lehetőségeket.
A kötetlen jellegű csúcsértekezletet megelőző strasbourgi vitában Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse jelezte, hogy a végrehajtó testület a gazdasági fellendülés szempontjából katalizátorként tekint a növekedés ösztönzésére, és ezért a témára vonatkozó javaslatainak támogatását kéri majd a vezetőktől is.

Rehn külön hangsúlyozta a jelenlegi viták kereszttüzében álló egyik kezdeményezés, az euróövezeti közös kötvények megfontolásának fontosságát. Úgy vélte, hogy az EU-nak ki kellene dolgoznia egy menetrendet, hogy közép- vagy hosszabb távon a közös adósságkezelés lehetővé váljék.

A szerdai csúcstalálkozó házigazdája, Herman Van Rompuy európai tanácsi elnök az üléssel kapcsolatban a kormányfőknek küldött meghívólevelében úgy vélte, az értekezleten négy területre érdemes összpontosítani: a növekedést szolgáló nemzeti gazdaságpolitikák folytatására, az európai uniós központi programok által nyújtott többletre, a gazdaság finanszírozásának javítását célzó intézkedésekre (mint az Európai Beruházási Bank - EIB - célirányos feltőkésítése, a közös euróövezeti kötvények esetleges kibocsátása, az úgynevezett beruházási projektkötvények bevezetése, a belső felzárkóztatást szolgáló keret maradványainak növekedésre összpontosító felhasználása), valamint a munkahelyteremtés erősítését célzó intézkedésekre (ez utóbbin belül mindenekelőtt a beruházások ösztönzésére).

Az Európai Parlament sajtószolgálata kedden bejelentette: a tagországok és az EP megállapodásra jutottak a projektkötvények finanszírozását szolgáló kezdeményezésről, amelynek keretében 230 millió eurónyi garancia áll majd rendelkezésre az első ilyen programok támogatására.

A plenáris vitában Andor László, a foglalkoztatásért és szociálpolitikai együttműködésért felelős biztos az úgynevezett zöld munkahelyek, valamint a fiatalok álláshoz jutásának fontosságát hangoztatta, kiemelve, hogy ezekkel kapcsolatban a végrehajtó testület egészen konkrét javaslatokat is tett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a növekedési politika sikeréhez a szociális kohézió erősítésére és munkaerő-piaci reformokra is szükség van.
A strasbourgi ülésen felszólaló képviselők jelentős része hathatós döntéseket sürgetett a válság leküzdése, a növekedés gyorsítása érdekében, figyelmeztetve a konszolidáció folytatásának fontosságára is.

A magyar képviselők közül Tabajdi Csaba (MSZP) - mint azt közleményben bejelentette - írásos hozzászólást nyújtott be a vitához. Eszerint "a politikai fordulat már megindult az Európai Unió országaiban, a gazdasági fordulat azonban még várat magára. (...) Új gazdasági modellt kell találnunk, amely alternatívát kínál a válságot előidéző szabadpiaci kapitalizmussal szemben."

Ugyancsak írásban hozzászólva Göncz Kinga (MSZP) úgy vélte, az Európai Unió állam- és kormányfőinek "a gazdasági növekedést megalapozó lépésekről, az európai integráció elmélyítéséről és a szolidaritás kiteljesítéséről, a hitelező, valamint az eladósodott tagállamok közötti versenyképességi egyensúlytalanságok felszámolásáról kell döntést hozniuk".

Az EP kedden egy friss közvélemény-kutatási eredményt is nyilvánosságra hozott. Eszerint a megkérdezett uniós lakosság több mint fele úgy látja, hogy a nemzetközi gazdasági válságnak az vethet véget, ha a takarékossági intézkedéseket a gazdasági növekedést szolgáló kezdeményezésekkel kombinálják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!