Előző
Következő
új cikk

Belföld

Budai Gyula felsült: nincs is "filozófusügy"

Népszava|2012. máj 24. 05:00
[A+ A-]
Bűncselekmény hiányában a rendőrség az összes, az úgynevezett "filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a napokban - erősítette meg a Népszava értesülését Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. A négy különálló nyomozás közül egyet még a múlt hét elején zártak le, a másik hármat pedig azóta szüntettek meg azzal, hogy a gazdaságvédelmi nyomozók bűncselekményre utaló jelet nem találtak a csaknem másfél éve folyó eljárások során.
Mindez azt jelenti, hogy alaptalanul hozta hűtlen kezeléssel összefüggésbe a hazai filozófia legjelesebb képviselőit az Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa, valamint a jobboldali sajtó. Budai Gyula ugyan ismeretlen tetteseket jelentett fel, ám a jobboldali sajtó segített "nevesíteni" az általa gyanúba kevert szakembereket, akadémikuspkat. Egy ízben Budai azt mondta: azért jelentett fel ismeretlen tetteseket, mert "neki nem dolga megállapítani", ki mennyire felelős, de "úgy döntött", a büntetőjogi felelősség "megállapítható".

Az elszámoltatási kormánybiztos tavaly év elején elmondta, az azt megelőző hónapokban hat, összesen csaknem 500 millió forint összegű pályázatot vizsgált, ezek közül kettőnél állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, négyben viszont feljelentést tett, mert úgy találta, hogy több olyan külsős cég volt, amelyekhez "kiszervezték" a filozófiai tárgyú pályázatok megvalósítását, pedig - mint mondta - a filozófusok "munkaköri leírásához tartozott", hogy részt vegyenek ezekben a projektekben.

A Budai által vizsgált ügyek egy része a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programhoz (NKFP) kapcsolódó pályázat volt, jellemzően 2004-08 közötti időkből. Holott volt számos olyan jobboldali gon­dolkodó, akik 2001 után komoly összegeket nyert NKFP-s pályázatokon. Legtöbbjük tagja a Professzorok Batthyány Körének, és akárcsak a Magyar Nemzet által támadott "Heller Ágnes és köre", több tízmilliót nyertek. Nyíri Kristóf például, aki a botrány nyomán arról beszélt, hogy a filozófia "olcsó tudomány", 2001-ben 43 millió forintot kapott.

A jobboldali sajtó - mintegy ráerősítve Budai vádjaira - 2010-11-ben cikksorozatot szentelt a témának. Ezek egyikében például a Magyar Nemzet újságírója azt a következetetést vonta le egy pályázat kapcsán: azért lehetett hűtlen kezelés a több tízmilliós projekt, mert felesleges volt, méghozzá azért, mert "kiderült, hogy olyan Platón-kötetek lefordítása és kiadása volt a (...) projekt fő feladata, amelyeknek nagy része már létezik magyar nyelven".

Egy időben már olyan méreteket öltött a filozófusok elleni elszámoltatási- és sajtóhadjárat, hogy a külföld felháborodása nyomán ezt már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke sem hagyhatta szó nélkül. Pálinkás József közölte: "a sajtó munkatársainak feladata, hogy a közvéleményt minderről hitelesen és kiegyensúlyozottan tájékoztassák, ugyanakkor elkerüljék az igaztalan vádaskodást, a megelőlegezett ítélkezést". Az elnök egyúttal elítélte a szakszerűtlenséget, a megfontolatlanságot, és a "mesterségesen gerjesztett politikai sárdobálást".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!