Előző
Következő
új cikk

Sport

Defibrillátor legyen minden futballpályán!

MTI információ|2012. máj 25. 06:52
[A+ A-]
Minden futballpályán kell lennie defibrillátornak Michel D'Hooghe, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) orvosi bizottságának elnöke szerint.
"A nemzeti szövetségek körében végzett felmérésünk alapján az elmúlt öt évben 84 szívleállás történt a futballpályákon, de csak az esetek húsz százalékában állt rendelkezésre a helyszínen defibrillátor" - mondta csütörtökön a belga szakember a FIFA második, Hungexpón tartott orvosi konferenciáját követő sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miképpen megoldható az újraélesztő készülékek széleskörű elterjesztése, D'Hooghe úgy válaszolt: először is ki kellett mondani ennek a szükségességét, mert ez adott esetben élet és halál kérdése, mostantól pedig meg kell keresni a lehetséges megoldásokat a megvalósításhoz.
A konferencia témája volt az is, hogy különböző vizsgálatok szerint évi 60 meccsnél többet nem szabadna engedélyezni a profi futballban, de egyes játékosok ennél jóval többet játszanak.

D'Hooghe és Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja emellett egyaránt hangsúlyozta: a megelőzés a legfontosabb, ennek érdekében hozták létre az úgynevezett "11+" programot, amelyet már 47 országban, többek között Magyarországon is bemutattak.
"Ez a program olyan sérülések, például húzódások és rándulások redukálásában nyújt segítséget, amelyeket nem szabálytalanságok okoznak, s ahol alkalmazzák, ott 30-50 százalékkal csökkent az ilyen jellegű sérülések száma" - mondta D'Hooghe, aki megjegyezte, ezzel rengeteg pénzt is meg lehet spórolni, hiszen így kevesebbe kerül a játékosok orvosi ellátása.

Elhangzott továbbá, hogy a futball szereplőinek kiemelt feladata van a közegészség javításában, ennek szellemében az orvosi bizottság kialakított egy egyszerű, iskolásoknak szóló programot, amely Afrikában már működik is.
"Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Mauritiuson 40 ezer gyermek vesz már részt a programban, amelyhez a későbbiekben csatlakozik Tanzánia, Ghána és Zambia is" - fogalmazott Dvorak, aki hozzátette, ezt a programot más kontinensekre, elsősorban Közép- és Dél-Amerikára is ki akarják terjeszteni. Megjegyezte, a tervek szerint jövőre 300 ezer, 2015-re pedig már 1,5-2 millió gyermek lesz a program részese világszerte.
A FIFA 2. orvosi konferenciáján 187 tagország képviselői voltak jelen.

Kitüntették Szepesi Györgyöt

Szepesi Györgyöt kitüntették a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 62., budapesti kongresszusának ünnepélyes megnyitóján. Az úgynevezett FIFA-érdemrendet, a szervezet legrangosabb elismerését minden évben a hat kontinentális konföderáció és a FIFA egy-egy jelöltje veheti át. Szepesit utóbbi szervezet jelölte a díjra, amelyet Joseph Blatter FIFA-elnök és Jerome Valcke FIFA-főtitkár adott át neki.

"Nagyon boldog vagyok, hogy szülővárosomban vehettem át ezt az elismerést" - mondta a 90 éves, legendás rádióriporter, aki 1978 és 1986 között a magyar szövetség (MLSZ) elnöki posztját is betöltötte, tizenkét éven át (1982-1994) pedig a FIFA vezető testületének tagja volt.

Rajta kívül az ázsiai konföderáció korábbi elnöke, a malajziai Ahmad Shah, a jamaicai Winston Chung, az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya, Oscar Tabarez, a fidzsi-szigeteki egykori bíró és jelenlegi sportvezető, Hari Raj Naicker, valamint a német szövetség korábbi elnöke, az UEFA jelenlegi alelnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder részesült az elismerésben. Posztumusz-díjat kapott Godfried Foli Ekué, a togói szövetség korábbi elnöke.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!