Előző
Következő
új cikk

Belföld

Utcára vonulnak, és tüntetnek a taxisok

nepszava.hu|2012. máj 28. 08:12
[A+ A-]
Betelt a pohár a budapesti bérfuvarozóknál: a készülő új önkormányzati rendelet ellen tüntetnek ma. Azt állítják, több ezren mehetnek tönkre az új -szerintük gazdasági érdek diktálta - szabályok miatt, a főváros viszont azt hangoztatja, hogy a taxisok legtöbb javaslatát elfogadták.
A szigorú műszaki követelményeket és a saját költségre "egyendizájnolt" kocsik miatt rendeznek ma demonstrációt a taxisok - azt várják, hogy a főváros illetékesei még változtatnak az új szabályokon, mielőtt elfogadná azokat a közgyűlés. A fővárosi önkormányzat hamarosan, a nyári szünet előtt fogadná el az új elírásokat, de a taxis szakszervezetek abban bíznak, hogy még változtathatnak rajta. Hogy ezt elérjék, ma 15 órakor 1000-1500 taxis indul tüntetni a Hősök teréről.

A taxikérdésért is felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) szerint viszont hónapokig tartó egyeztetések alapján készült el a jelenlegi rendelettervezet, amely főképp éppen a taxis érdekképviseletek javaslatait tartalmazza. Ezzel szemben az Országos Taxis Szövetség állítja, hogy harminc javaslatukból mindössze egyetlen egy került bele a tervezetbe, és annak jelenlegi formában való elfogadása több ezer taxis megélhetését veszélyeztetné. Ha a mai demontrációval ezen nem tudnak változtatni, akkor erőteljesebb nyomásgyakorlást helyeztek kilátásba.

A rendelettervezet szerint 2013. január 1-től a fővárosi taxik egységes arculatot kapnának, valamint csak tíz évnél fiatalabb, meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő gépkocsik lehetnének használatban. Ezek mellett szabályoznák az alapdíjat és a maximális kilométerdíjat is.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi tervezet bevezetése több milliárd forintos kiadást jelentene a fuvarozóknak, melyet sokan nem bírnának kigazdálkodni. Az szakszervezet számításai szerint a BKK taxi-rendelet alapján megkövetelt változtatások - taxik átfóliázása, taxiórák cseréje, vagy szoftverfrissítése és hitelesítése, autócsere járulékos költségei, egységes szabadjelző bevezetése - úgy jelentenének 2,8 milliárd forintos többletkiadást a taxis egyéni vállalkozóknak, hogy ez az összeg az új gépkocsik beszerzésének költségét még nem tartalmazza.

Komáromi Endre, a BKK divízióvezetője nemrég az InfoRádiónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tavaly július óta tartottak az egyeztetések a taxisok képviselőivel, és ennek eredményeképp április 5-én a taxisszervezetek jelenlétében mutatták be a rendelettervezetet. Mint elmondta, ez túlnyomó többségében a taxisok által tett javaslatokat tartalmazza, csupán néhány olyan szabály van, mely az önkormányzat kérésére került bele a taxi-rendeletbe - ilyen például a gépkocsik károsanyag kibocsátásának mértéke.

Metál Zoltán szerint több lépcsőben kellene bevezetni a változtatásokat. Mondjuk úgy, hogy idén július 1-től bevezetnék a hatósági rögzített kilométerdíjat. Második lépcsőben 2013. január 1-től a 7 évnél idősebb járművek taxiként való első forgalomba helyezését tilthatnák meg, és végül 2013. december 31-ig lehetne vizsgáztatni a 10 évese, vagy annál idősebb, taxikat - sorolta az érdekvédő. Számításai szerint ez így "csak" mintegy 1 milliárd forint kiadással járna - plusz az új autók beszerzése.

Az érdekképviseletei vezető elmondta azt is, hogy a főváros által alkalmazni kívánt fűnyíróelv miatt drasztikusan - akár 3800-4000 autóval - is csökkenhet a fővárosi taxik létszáma. Ugyan a szakszervezet is elismeri, hogy 1500-2000-el kevesebb taxisra lenne szükség a fővárosban, azonban ez a fajta indokolatlanul nagy csökkentés felvetheti, hogy valaki érdekelt ebben. Azt gyanítják, hogy az így megüresedett helyekre egy új, vagy már a piacon lévő szereplő léphetne.

A szakszervezetek a demonstrációval azt kívánják elérni, hogy a BKK és a főváros tárgyaljon velük újra a taxi-rendeletről. A BKK-nál azt közölték, készek tárgyalni a szakszervezetekkel, azonban ehhez arra lenne szükség, hogy ne "állandóan változó" elvárásokkal álljanak elő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!