Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kitart Kövér a fasiszta író mellett

Népszava|2012. máj 29. 05:07
[A+ A-]
A magyar kormány minden erőlködése és beavatkozása ellenére sem sikerült megtartani Nyirő József Székelyudvarhelyre tervezett vasárnapi újratemetését - hivatalosan a temetési engedély formai hibája miatt. Ennek ellenére tartottak egy megemlékezést a helyszínen a fasiszta író tiszteletére, ahol Kövér László házelnök és Szőcs Géza államtitkár is megjelent. A magyar Országgyűlés elnöke keményen nekiment a román kormánynak, "lebarbározta" annak viselkedését.
Újratemetés helyett ökumenikus áhítattal emlékeztek meg Nyírő József erdélyi íróról vasárnap Székelyudvarhelyen: egy szám ugyanis állítólag hibásan szerepelt az önkormányzat által kibocsátott temetkezési igazolásban, így az újratemetést a magyar Országgyűlés Hivatalával közösen rendező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) kénytelen volt elhalasztani az eseményt. A temetést mindenképp megtartanák, még azután is, hogy a megemlékezés helyszínéül szolgáló Papkertben mintegy kétezren megjelentek a várt búcsúztatásra.

A váratlan anomália a szertartás törvényességét felügyelő Hargita Megyei Prefektúra beavatkozása nyomán jelentkezett: észlelték, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester hibás iktatószámú igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezőknek. Bár a prefektúra ennek ellenére nem látta jogi akadályát az újratemetésnek, kérték Buntát, azt "formailag hibátlan" igazolással engedélyezze - ez viszont nem történt meg, mivel Bunta állítja: minden követelménynek megfelelt az okmány. A prefektúra azonban felfüggesztettnek tekinti az engedélyt mindaddig, amíg bíróság nem dönt az ügyben. Ez a Mediafax román hírügynökség szerint június 20-nál előbb nem történhet meg, a Hargita megyei törvényszék ugyanis akkor tárgyal először az ügyben.

Emlékezetes, korábban Victor Ponta román miniszterelnök is egyértelművé tette, hogy a II. világháború idején a nyilas parlament képviselőjeként politizáló, Szálasi Ferenc mellett a végsőkig kitartó Nyírő "nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban" Romániában, és a román külügyminisztérium is jelezte: az író 1941 és 1945 közötti tevékenysége "szélsőjobboldali, zsidóellenes magatartásra és egy fasiszta rendszerrel való együttműködésre" utal. És bár Kövér László magyar házelnök szerint a korábbi bukaresti kormány egyetértett az író újratemetésével, a jelenlegi kabinet nyilvánvalóan "kifejezte ellenkezését". A temetést pedig ugyan az MPP és a Székelyudvarhelyért Alapítvány kezdeményezte, Kövér szerint Magyarország azért vállalt szerepet benne, mert az 1953-ban elhunyt Nyírő madridi sírja a magyar állam sírgondnoksági jogkörébe tartozott.

Az újratemetés pünkösdvasárnapi időpontját - noha a temetést állítólag már egy éve tervezik - azzal magyarázta, "akkor tartózkodik a legtöbb magyar" Székelyföldön. Az új Nemzeti alaptantervbe is bekerült Nyírő alkotásaiban a Magyartanárok Egyesülete nem látta a teljes magyarság képviseletét, szerintük ugyanis antiszemitizmus nyilvánul meg műveiben. Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi polgármesterjelöltje is helytelenítette egy "fasiszta nézeteket valló" író újratemetését.

Noha a temetés elmaradt, Kövér László és Szőcs Géza kulturális államtitkár is megjelent a Papkertben, és megtartották beszédeiket. Kövér úgy fogalmazott, "győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek", és ígérte, teljesítik Nyirő utolsó kívánságát, és eltemetik hamvait a szülőföldjén. Az író nyilas politizálására utalva csak annyit mondott, ő mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát, és ha neki sikerült, "az utókor is megtehetné ezt". Hasonlóan beszélt Szőcs is, aki azt kérdezte, "ki fél a halottaktól, ki reszket a halott író hamvaitól".

Kövérék megnyilatkozásai később sem enyhítettek a diplomáciai feszültségen: egyfelől Buntát tették felelőssé - aki szerint az engedély nemcsak, hogy "minden vonatkozásban megfelel" a követelményeknek, de "minden felelősséget vállal" is a törvényességéért -, másfelől hazatérte után Kövér László durván nekiment a román hatóságoknak, amiért nem engedélyezték, hogy az író hamvait vonattal vigyék Székelyudvarhelyre, és ugyancsak támadta a román kormányt. "A román hatóságok minden jogot felrúgva, a Ceausescu-időkre emlékeztető módon próbálták meg megakadályozni azt, amit az Európai Unióban egy átlagpolgár minden további nélkül megtehet, hogy a saját hozzátartozóinak a hamvait, akár holttestét hazahozza Erdélybe" - a magyar házelnök erről a Duna Tv-nek beszélt, majd hozzátette, hogy - "bár semmiképpen nem szeretnénk a provokációra ugrani" - a román kormány "szemlátomást szándékosan élezi a feszültséget belpolitikai megfontolásból". A Mediafax román hírügynökségnek Kövér egyébként a "barátságtalan, civilizálatlan és barbár" szavakkal is jellemezte a román kormányt.

Kövér nem sokat beszélt a román helyhatósági választásokról, noha bevallása szerint nemcsak a temetés, hanem az MPP választási sikerei is érdeklik: a június 10-i önkormányzati választásokon Bunta az RMDSZ jelöltjeként indul, míg a Nyirő temetését szervező Szász Jenő az MPP elnöke és székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje. Bunta azt üzente Kövérnek, hogy az újratemetés könnyen válhat kampányeszközzé, és a rendezvény átpolitizáltsága miatt "a kegyeletsértés veszélye is fennáll", mindez azonban láthatóan nem érdekelte az Országgyűlés elnökét.

Tegnapra virradóra a román külügyminisztérium újabb közleményt adott ki, melyben "csalódottságát" fejezte ki, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a nyilas író emlékének szentelt nyilvános szertartás megszervezésében. Annak ellenére, hogy egyes korábbi nyilatkozatokban még magánjellegű eseményről volt szó. Kövér László minderre úgy reagált, "kegyeleti aktusnak" tartja Nyírő újratemetését, amiről nem akar ideológiai vitát nyitni, ha pedig meglesz az engedély, részt fog venni az újratemetésen is.

Hajtóvadászatot indít Ponta

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek nyomán utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyírő Józsefről: Cristina Augusta Urzica prefektus erre kormánymegbízotti utasítást kapott Victor Pontától. A román miniszterelnök azt kérte, vizsgálja meg, nem sértik-e egyes határozatok azt a jogszabályt, amely tiltja "háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolását, fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő jelképek használatát".

A Mediafax hírügynökség szerint Székelyudvarhelyen egy utca viseli az író nevét, az, amelyben korábban lakott is, de Csíkszépvízen és Máréfalván iskolát is elneveztek róla. Ugyancsak bírálta Kövér kijelentéseit a román belügyminiszter, Ioan Rus, aki jelezte, munkatársai "alapos tájékoztató anyagot" készítenek Nyírőről a miniszterelnöknek és Traian Basescu államfőnek. Ponta ezek alapján készül a június elején esedékes találkozójára Orbán Viktorral.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!