Előző
Következő
új cikk

Sport

Hírmorzsák az Eb-ről

Népszava|2012. máj 31. 06:50
[A+ A-]
Június nyolcadikán rajtol az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság. A kontinenstornán részt vevő válogatottak már gőzerővel készülnek a megmérettetésre.
Ukrajna
Az Amnesty International (AI), az emberi jogok elismertetéséért küzdő nemzetközi szervezet azzal kapcsolatban jelezte aggodalmait, hogy a társrendező országban tomboló belpolitikai hatalmi harcok és gyakori rendőri túlkapások miatt veszélyben lehetnek az odautazó szurkolók. Ezért összeállított egy óvatossági listát a futballturistáknak: Mindig legyen Önnél útlevél, vagy bármely személyazonosításra alkalmas igazolvány! Ne káromkodjon nyilvánosan! Legyen udvarias és tisztelettudó az ukrán rendőrökkel! Amennyiben megállítják, működjön együtt a tisztekkel, amennyire csak lehetséges!

PortugáliaA Real Madrid első számú csillaga, Cristiano Ronaldo örvend annak, hogy csapatával nem számolnak esélyesként. "Tudom, hogy rendkívül nehéz dolgunk lesz, mivel a halálcsoportban vagyunk - nyilatkozta a középpályás - Örülök, hogy kevesebb figyelmet kapunk, mivel így nyugodtabban készülhetünk a mérkőzésekre" - adta hozzá. Ronaldóék először a világbajnoki bronzérmes Németországgal csapnak össze, majd Dániával és a regnáló világbajnok Hollandiával küzdenek meg a csoportkörben.

Franciaország
Nem kis meglepetésre a Montepellier fennállása során először ünnepelhetett francia bajnokként, s hasonlóan váratlan húzásra készül a klub válogatott támadója, Olivier Giroud a nemzeti együttessel a kontinensviadalon. "Nagy dolgokra kell tőlünk számítani! - mondta a csatár - Ha képesek leszünk leszámolni a még fennálló gyengeségeinkkel - bár Laurent Blanc kiváló munkát végez szövetségi kapitányként - akkor továbbjuthatunk a csoportból. Utána bármi megtörténhet!" - folytatta. Az angol Newcastle sztárja, Hatem Ben Arfa pedig a csaptategységben bízik, mindinkább az egyéni teljesítményekben.

Hollandia
Klasszisok csaptak össze a virágok és a faklumpák országában: a válogatott jelenlegi és hetvenes évekbeli középpályása, Wesley Sneijder és Willem Van Hanegem nyilatkozataikban üzengettek egymásnak. Hanegem, aki korábban a holland csapat másodedzője is volt, szerint Wilfred Bouma és Dirk Kuyt nem való a mostani alakulatba. "Bouma már egy öreg védő (33 éves - a szerk.), ráadásul állandóan sérült. Kuyt lehet keményen dolgozik, azonban nem igazi szélső" - véleményezte a 68 éves szakember. Sneijder erre úgy reagált, hogy addig kellett volna ilyesmiket megosztania, amíg a kispadon ült. "Remélem nem gondolta komolyan, s bocsánatot fog kérni a játékosoktól!" - válaszolt az Internazionale labdarúgója.

OlaszországMario Balotelli feltűnési viszketegsége határtalan. Viszont ezúttal értékes gondolatokat próbált közvetíteni, csakhogy a Manchester City olasz "fekete csődöre" a sajátos, nyers módján adta tudtára a világnak antirasszista véleményét, miután Romában sérelmek érték. "Ha valaki ez Eb-n inzultálna a bőrszínem miatt, akkor azonnal lemennék a pályáról - jelentette ki a támadó - Ha pedig valaki banánt dobna elém az utcán, akkor börtönbe zárnának, mert tuti kinyírnám!" - adta hozzá. A 21 éves játékost már többször érte szóbeli bántalmazás, s ezentúl nem fogja eltűrni a provokációt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!