Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Megelőzhető a cukorbetegség kialakulása?

www.patikapenztar.hu|2012. jún 4. 10:32
[A+ A-]
A cukorbetegség napjaink egyik legnagyobb kihívása: a világon 366 millió, hazánkban 568 ezer cukorbeteg él. Legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről, és szervezetük már többlet inzulintermeléssel tudja csak jó szinten tartani vércukrukat.
Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigyünk termeli és ő felelős a vércukorszint szabályozásáért. A cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztens állapotban az adott mennyiségű inzulin nem képes elvégezni a feladatát, így nő a vércukorszint, melynek hatására az inzulin termelése fokozódik. Ezt az extra termelést a szervezet azonban csak egy bizonyos ideig képes kielégíteni. Kezelés nélkül, hosszú távon a cukorbetegség különböző fokozatai alakulhatnak ki.

Inzulinrezisztencia
Kialakulást befolyásoló tényezők:
-helytelen táplálkozás: étkezés kihagyása illetve egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása, túlzott kalória bevitel, rostszegény táplálkozás (zöldségek/gyümölcsök mellőzése, fehér lisztből készült pékáruk előnyben részesítése), zsírdús, telített zsírsavakban és egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek preferálása,
-mozgásszegény életmód,
-a (fentiekkel szoros összefüggésben) túlsúly, elsősorban a hasra lokalizálódó elhízás,
-fokozott stressz.
Kezelése:
-irányított étkezés,
-rendszeres, dinamikus testedzés,
-stresszkezelés
-szükség esetén gyógyszer,
-inzulinérzékenyítő hatóanyagok, melyek alkalmazását minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal, dietetikussal, gyógyszerésszel.
Az utolsó tényezőről azaz, hogy vannak bizonyos kiegészítői táplálkozásunknak, melyekkel javíthatunk inzulin-érzékenységünkön, viszonylag kevés szó esik.

Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a hatóanyagok segíthetnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek semmi esetre sem jelenthetnek egyedüli megoldást. A diéta, a rendszeres testmozgás és a hatékony stresszkezelés az alkalmazott terápiának az alappillérei, alkalmazásukról mindenkor ki kell kérni a kezelőorvos, dietetikus, gyógyszerész véleményét.

-Vanadium (Sulfate) - segítheti a vércukorszint optimalizálását, csökkentheti a koleszterinszintet, javíthatja a szervezet inzulin iránti érzékenységet.
-Chromium (GTF Niacinate) - támogathatja az inzulin sejthez kötődését, csökkentheti a koleszterin és inzulin szintet.
-Alpha Lipoic Acid - javíthatja a szervezet inzulin iránti érzékenységet és a funkcionális kapacitását az olyan antioxidásoknak, mint a C- és E-vitamin.
-Zinc (Picolinate) - csökkentheti az inzulinkoncentrációt és javíthatja a szervezet inzulin iránti érzékenységet.
-L-Carnitine (Tartrate) - javíthatja a szervezet inzulin iránti érzékenységét.
-Alma Pectin, Zabkorpa, Útifű maghéj (Psyllium) - lassítja a glukóz felszívódását.
-Fahéj - javíthatja a szervezet inzulin iránti érzékenységet.

Irodalom:
1.A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a diabetes mellitus dietoterápiájáról felnőttkorban, Hivatalos értesítő, 2010. 104. szám
2.MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 2. szám, 2011. februárLájkoljon minket a Facebook-on is!