Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Mi keresztünk, ti csillagotok

Népszava|2012. jún 9. 06:21
[A+ A-]
Miért ne lehetnék náci, ha te lehetsz kommunista? Sztálin megölhette az ukránokat, de Hitler nem a zsidókat? A szovjet gulág az nudli? A Mi szobrunkat össze lehet mázolni, a Tiétekét nem? Horogkereszt vagy vöröscsillag, ki a hunyó?

Dicső korunk Nagy Kérdései ezek, lerágja mind a tíz körmét miattuk az IMF vezére, Putyin mutatóujja remeg az atomrakéták indítógombja felett, még a tálibok is sziklának támasztják pár percre a kalasnyikovokat, várva a következő Obersovszky-interjút. Hazánk egy globális ideológiai küzdelem frontvonalába került. A nemzetközi baloldal és a nagyonnemzeti kormányok járják haláltáncukat.

Történt ugyanis, hogy 2004-ben, az "elmúltnyolcév" idején Fratanoló János ötágú, vérveres csillagot a zakójára tűzve ünnepelte május elsejét. Hogy az úriember ezzel a kommunizmus vagy a tízforintos lángos iránti nosztalgiáját akarta-e kifejezni, sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre a magyar bíróságok elsőfokon megrótták, másodfokon felmentették, harmadfokon megint megrótták, végül a strasbourg-i emberjogi bíróság felmentette, méghozzá olyan indoklással, amely előtt a bennem élő jól fizetett, magyarellenes ősbolsevik provokátor is megemelte usankáját. Az ítélet szerint a vöröscsillag viselése csak akkor lenne tiltható, ha a kommunista diktatúra visszaállításának "valós és közvetlen veszélye állna fenn", és mivel a jelkép többféle jelentéssel bír - munkásmozgalmi jelkép, Heineken sör stb. -, Fratanoló nem bűnös.

A magyar államnak pedig kártérítést kell fizetnie a hétéves jogi procedúráért, vita lezárva.

A ziccert persze nem hagyhatta ki a Nyugattal hadakozó kormányunk: nem fizetünk kommunistáknak! Kettős mérce, gyarmatosítás!! Jól jött a gumicsont; hiszen Navracsics mostanában amúgy is közvélemény-kutatásokkal helyettesítené a bírósági ítéleteket (lásd Cozma-ügy), akkor mit nekünk egy Magyarország által 1992-ben aláírt egyezmény, ami elismeri Strasbourg felülbírálati jogát? Az ítéletet elolvastuk, iktattuk, leszarjuk, oszt' jónapot, a vita most van lezárva.

Pedig akkor lesz lezárva, ha egy zakóra tűzött jelvénytől egyetlen gyereknek sem lesz példaképe a huszadik század egyik diktátora vagy hóhéra sem.