Előző
Következő
új cikk

Lengyel-görög dráma a nyitányon

Népszava|2012. jún 9. 05:15
[A+ A-]
Színpompás show-műsorral, illetőleg a fordulatokban gazdag Lengyelország-Görögország (1-1) találkozóval kezdetét vette tegnap délután a sportág egyik legjelentősebb ünnepe: a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság.
György Ádám magyar zongoraművész és egy több száz fős nemzetközi tánccsoport látványos bemutatójával kezdődött a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság Varsóban. A nem egészen negyedórás bemutató koreográfiájáért Marco Balich, a 2006-os torinói téli olimpia megnyitójának és záróünnepségének rendezője felelt, aki szerint nem volt könnyű úgy megszervezni a produkciót, hogy ne sértsék meg a gyepet. Ezért az egész pályát letakarták a megnyitó idejére.

A rövid táncbemutatóban 63 ország 800 képviselője vett részt, a pálya közepén pedig egy zongorát helyeztek el, amelyen György Ádám Chopin Vihar-etűdjét (a-moll, Op.25 Nr.11) játszotta el. A megnyitó másik magyar vonatkozású szereplője Karmatronic olasz származású, Budapesten élő lemezlovas és producer volt, aki a Györggyel közösen szerzett Világjáték című számot mutatta be.

BLASZ-ban edződött magyar játékvezetők nemzetközi utánpótlásmeccseken szoktak úgy dirigálni, ahogy a spanyol Carlos Velasco Carballo közreműködött a torna nyitó föllépésén, minekután nyomban fölvetődött: talán nem is véletlenül nézi el az eseményeket rendre a görögök kárára... Nyilván elég kellemetlen volna mind az UEFA-nak, mind a szervezőknek, ha a két házigazda közül egyik se jutna el az egyenes kieséses szakaszig.

Na, de ahogy az ibériai lezavarta a pályáról Papasztatopuloszt, az nem csak a forradalmi hangulatú Athénban volt vérlázító, hanem a görögöktől "teljeséggel" testidegen semleges nézők számára is. Előbb könyöklést látott a védőnél, pedig szimplán elfejelte a labdát riválisa elől, majd amikor Murawski nekidőlt egy labdáért fordulva, megkapta a második figyelmeztetést is - már ezzel elérkezett számára a hidegzuhany.

Ekkor a házigazda amúgy már 1-0-ra vezetett, ugyanis a 17. percben egy jobb oldali beadás után a dortmundi gólfelelős, Robert Lewandowski szép fejesét Halkiasz már csak a hálóból halászta ki (1-0).

Aztán, láss csodát!, a második félidőben bizonyságot nyert: CVC bírónk nem csaló, s még csak nem is rosszindulatú, szimplán szigorú típus. Ez azt követően derült ki, hogy Szalpingidisz beállt a szünetben, s előbb hat perc játék után egyenlített (1-1), majd a 69. minutumban elesett Szcesny lábában, mire föl Velasco hezitálás nélkül a büntetőpontra mutatott, sőt, azon nyomban a portást is kiállította. Rögzítsük még egyszer: 1-1-nél. A nyitómeccen. A házigazdák kapusát!...

A lengyelek persze kikészültek, siralmas dolog lett volna ilyen előzmények után kudarccal rajtolni, ám a Rybus helyén pályára lépő, 25 éves, a PSV-ben légióskodó Przemyslaw Tyton elfoglalta helyét a gólvonalon, majd első megmozdulás gyanánt hárította Karagunisz büntetőjét.
Ennél kiválóbb belépőt nehéz lett volna elképzelni.

De nem csupán neki: nekünk, nézőknek is! Még ha nem is magas színvonalú, de izgalmas, változatos, jó kis 90 perccel vette kezdetét az Eb!