Előző
Következő
új cikk

Belföld

A "törvényőr" Áder simán kirúgta a rendszert kritizáló bírót

origo.hu|2012. jún 9. 15:18
[A+ A-]
Hűbéri rendszerről ír Ravasz László, és azt állítja, a bírói rendszerben az előmenetelt most nem a tehetség határozza meg. A kritizáló bíró seperc alatt fegyelmit kapott, felmentését pedig simán aláírta a köztársasági elnök.
Tavaly súlyos kritikával illette a bírói szervezetet egy Csongrád megyei bíró, ezért a bíróság fegyelmi eljárást indított ellene, és felmentését kezdeményezte. Áder János köztársasági elnök fel is mentette Ravasz Lászlót. A döntés május 23-i keltezésű, de csak a június 8-i Magyar Közlönyben jelent meg, írja az origo.hu.

Ravasz László 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban jelentett meg egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Állítását azzal támasztotta alá, hogy a bíróságok iránti lakossági bizalom csökkent az elmúlt 15 évben.

Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják" - írta.


A Magyar Hírlap februárban írta azt, hogy kirúgták Ravasz Lászlót, aki a Csongrád Megyei Bíróságon dolgozott gazdasági ügyekkel. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság első fokon úgy határozott, hogy Ravasz elfogult és bizonyítatlan állításokat tett, amelyben a bírósági vezetőket alkalmatlannak, politikailag elfogultnak állította be.

Áder János a felmentési döntésekor az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára hivatkozott. A törvény szerint a köztársasági elnök felmenthet egy bírót, ha a fegyelmi eljárás jogerős büntetése után a felmentést indítványozták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!