Előző
Következő
új cikk

Unalomba fulladt "rangadó"

Népszava-összeállítás|2012. jún 11. 21:08
[A+ A-]
Ahogy arra számítani lehetett, a címvédő spanyoloknak igencsak meggyűlt a bajuk a fogadási csalások és a bundaügy miatt igencsak megtépázott olasz válogatott ellen. Persze egyik válogatottnak sincs oka szomorkodásra, ugyanis a mutatott játék alapján mindkét csapatnak esélye van a továbbjutásra, feltéve, ha az íreket legyőző horvátokat képesek lesznek megverni.
Ma egy igazi történelmi rangadóval folytatódott a kontinensviadal, amelyen az angolok a sok sérült és az eltiltott Wayne Rooney nélkül is képesek voltak egy nagyon unalmas döntetlenre a franciák ellen.

Sokan emlegetik az olasz válogatottal kapcsolatban a 2006-os világbajnokságot, amikor is a torna előtt kirobbant bundabotrány miatt kis híján el sem utaztak Németországba, majd ha már mégis kiutaztak, akkor pazar játékkal meg is nyerték azt. Nos, a helyzet annyiban hasonló a hat évvel ezelőttihez, hogy éppen most is túl vannak már az olaszok egy még mostanában feltárásra váró fogadási csalássorozaton és bundabotrányon, és ismét kimaradt érintettség miatt jónéhány játékos az Eb-keretből. Mindezek a nehézségek azonban nem nagyon látszódtak meg a kékek játékán, és megérdemelt döntetlent értek el a címvédő spanyolokkal szemben.

"Nagyon mozgalmas meccs volt, melyen minél inkább nyomás alatt akartuk tartani a spanyolokat. A vezető gólunk után a gyorsan jött egyenlítő gól kétségtelenül csalódással töltött el, de mégiscsak a világbajnokkal és egyben a címvédővel játszottunk, aki magasabb fokozatra kapcsolt, miután hátrányba került. Van néhány hiba, amit ki kell javítanunk a második meccsünkig, mert csak úgy lehet esélyünk a mindenkire veszélyes horvátok ellen" - fogalmazott Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány.

A csereként beálló és szinte azonnal gólt szerző Di Natale számára lelkileg volt fontos, hogy betalált a spanyoloknak.
"Ez volt pályafutásom legszebb gólja a válogatott mezében. kellett ez a lelkemnek, ugyanis négy éve én is kihagytam egy büntetőt a spanyolok ellen elveszített párbajban, most viszont jóvá tettem valamit. Négy éve vártam erre a pillanatra" - mondta a csatár.

A spanyolok sem vágtak eret magukon azért, mert csak egy ponttal kezdték meg az Európa-bajnoki menetelésüket. Vincente del Bosque szerint jól játszott csapata.
"Természetesen győzni akartunk, de nem vagyok csalódott a döntetlen miatt, mert azt jó játékkal értük el. Lelkesek és eltökéltek voltunk és megvoltak a lehetőségeink a győzelem megszerzésére. Jól tartottuk a labdát egy olyan csapat ellen, amelyik nagyon nyomott és nagyon elszántan lépett pályára" - értékelte csapata teljesítményét a spanyol kapitány.

A középcsatár posztján góllal bemutatkozó Fabregast még az is meglepte, hogy kezdett.
"Nem számítottam rá, hogy kezdő leszek, én voltam a legjobban meglepve. Rég nem rúgtam gólt, úgyhogy elégedett vagyok a magam és a csapat teljesítményével is" - mondta a Barcelona játékosa.

Külön öröm a magyarok számára - ha már a válogatott megint csak a képernyők előtt érdekelt -, hogy Kassai Viktor megint bizonyította, a világ egyik legjobb játékvezetője, amit mindkét fél elismert a mérkőzést követően.
Mindenesetre mindkét nagy ponthátrányba került az íreket simán, 3:1-re legyőző horvátokkal szemben, akik akár a továbbjutásra is esélyesek, ha továbbra is így játszanak. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a torna után az orosz Lokomotív Moszkva kispadjára szerződő Slaven Bilic számára szép búcsút szeretnének rendezni a játékosai.

"Jól felkészültünk az írekből, tudtuk mit fognak játszani. Nagyszerű dolognak tartom, hogy nekünk sikerült megszakítanunk az írek 14 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát. A gyorsan jött első gólunk után tudtam már, hogy mi vagyunk a jobb csapat, és jó esélyünk van megnyerni a mérkőzést. Vezetjük a csoportot, nálunk az előny, és egyáltalán nem biztos, hogy a spanyolok és az olaszok képesek lesznek legyőzni az íreket" - jelentette ki a horvát kapitány.

A délszlávok karmestere, Luka Modric hamar túllépett az első győzelmen, és már a sorsdöntőnek tűnő olasz mérkőzéssel foglalkozott.
"Hatalmas meccs lesz! Remélem, tudjuk hozni ezt a formánkat, és akkor legyőzhetjük őket" - közölte a középpályás.
Az írek legendás trénere, Giovanni Trapattoni úgy véli, éppen akkor kapták a gólokat, amikor az a náluk erősebb gárdákat is padlóra vitt volna.
"Mindenképpen meg kell vizsgálnunk, hogy mi történt az első félidőben. Azt gondoltuk, hogy jó formában vagyunk, erre két perc elteltével rögtön gólt kaptunk. Az első félidőben jobbak voltak a horvátok, amit a középpályásaiknak köszönhetnek, akik remekül játszottak. Az első gólnál hibáztunk, de a másodikat döntő momentumban kaptuk, amikor jobbak voltunk az ellenfelünknél. A mai este egy nagyon technikás csapattal találkoztunk, akitől végül kikaptunk. Nincs semmi veszve, ugyanis minden mérkőzésben benne van a meglepetés ezen a tornán, így hiszek abban, hogy megtréfálhatjuk a spanyol és az olasz válogatottat" - nyilatkozta Trapattoni mester.

Aztán bemutatkozott a D-csoport is, rögtön egy történelmi hagyományokkal rendelkező francia-angol találkozóval. A tét a sikeres bemutatkozáson kívül az volt a franciáknál, hogy képesek lesznek-e megőrizni majd kétéves veretlenségüket, ugyanis amióta Laurent Blanc áll a kormányrúdnál, még nem hagyták el vesztesen a játékteret. Az angoloknál az volt a nagy kérdés, pótolni tudják-e a sérülés miatt hiányzó Frank Lampardot, vagy az éppen eltiltását töltő Wayne Rooneyt. Nos, az első félidőben inkább a franciák játszottak fölényben - előbb Ribéry hagyott ki helyzetet, majd Diarra fejesét védte bravúrral Hart -, ám mégis egy pontrúgás után Lescott révén az angolok szereztek vezetést. A Nasri vezette gallok egy percre sem adták fel, és a Manchester Cityben futballozó középpályás lövésével egyenlítettek is még szünet előtt.

A második félidőben is a franciák játszottak fölényben, ám ez legfeljebb a labdabirtoklásban mutatkozott meg, ugyanis a 65. percben Benzema révén találták el először a kaput, ám a kísérletet Hart hárította. Mindenesetre ezt a meccset nyugtató gyanánt felírhatta volna bárkinek a háziorvos,uganis izgalom egy szál se 90 perc alatt.
Még az NBI-ben sem tűnt volna fel...