Előző
Következő
új cikk

Történelmi ukrán győzelem Sevcsenko duplájával

MTI|2012. jún 12. 00:07
[A+ A-]
Az ukrán labdarúgó-válogatott 2-1-es győzelmet aratott a svéd csapat felett a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság D csoportjának hétfő esti mérkőzésén, ezzel megnyerte története első Eb-találkozóját.
Ez volt a kontinenstorna eddigi legnézettebb összecsapása, amelyet több mint 64 ezer néző látott a helyszínen, a kijevi Olimpiai Stadionban.

A kora esti találkozón a franciák 1-1-es döntetlent játszottak az angolokkal, így a csoportot az első kör után az ukránok vezetik.

Eredmény:
D csoport, 1. forduló:
Ukrajna-Svédország 2-1 (0-0)
----------------------------
Kijev, 64 290 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
gólszerzők: Sevcsenko (55., 62.), illetve Ibrahimovic (52.)
sárga lap: Källström (11.), Elm (82.)

Ukrajna:
--------
Pjatov - Huszjev, Hacseridi, Mihalik, Szelin - Tyimoscsuk, Nazarenko, Jarmalenko, Konopljanka (Devics, 93.) - Sevcsenko (Milevszkij, 81.), Voronyin (Rotany, 85.)

Svédország:
-----------
Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Martin Olsson - Elm, Källström - Larsson (Wilhelmsson, 68.), Ibrahimovic, Toivonen (Svensson, 64.) - Rosenberg (Elmander, 71.)

II. félidő:
-----------
52. perc: egy jobb oldali beadás átszállt a védők feje felett, egészen a bal oldalon érkező Källströmig, aki azonnal középre gurított, Ibrahimovic pedig a védőjét megelőzve, az ötösről a kapuba passzolt (1-0).
55. perc: Jarmolenko jobb oldalról érkező beadását a rövid oldalon érkező Sevcsenko - védőjét megelőzve - az ötös vonaláról fejelte a hálóba (1-1).
62. perc: Konopljanka bal oldali szögletét a rövid oldalon érkező Sevcsenko - Ibrahimovicot megelőzve - fejelte a kapu jobb oldalába (2-1).

Nagy lendülettel kezdték a mérkőzést a csapatok, de a támadásvezetést rendre megakasztották a mindkét oldalon jól működő védelmek. Az első negyedórát követően megélénkült a játék, a svédek és az ukránok előtt is adódtak lehetőségek, de a kapuba még a két legnagyobb sztárnak, Ibrahimovicnak és - a torna után biztosan visszavonuló - Sevcsenkónak sem sikerült betalálnia.

A második félidő első 10 percében aztán az AC Milan mostani és egykori emblematikus figurája vált főszereplővé: előbb a piros-feketéket jelenleg erősítő Ibrahimovic szerezte meg a vezetést a svédeknek, majd a korábban a milánói sztárcsapattal Bajnokok Ligáját nyert Sevcsenko egyenlített, sőt, hét perccel később újra betalált, és ezzel Ukrajna javára fordította a találkozó állását. Oleg Blohin együttese ezután már csak az eredmény tartására törekedett, és ez - a számos svéd helyzet ellenére - sikerült is.