Előző
Következő
új cikk

Restaurálják Auschwitz-Birkenauit

Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet|2012. júl 3. 16:26
[A+ A-]
Egy nagyszabású projekt keretében teljes egészében restaurálás alá kerül a Lengyelországi Auschwitz-Birkenaui emlékhely az elkövetkező években
Megkezdődött az auschwitz-birkenaui emlékhely teljes restaurálása, amelynek legfontosabb része, a volt náci haláltábor 45 téglabarakkjának helyreállítása két év múlva indul. A program célja a német megsemmisítő tábor eredeti állapotának megőrzése, amely Bogdan Zdrojewski kulturális és nemzeti örökségi miniszter szerint "örök intésként" hathat a leendő generációkra és segít feloszlatni a holokauszthoz fűződő téveszméket.

A munkálatok az egykori Auschwitz I és Auschwitz II-Birkenau haláltábor egész területére kiterjednek, de a múzeumot nem zárják be a látogatók számára. Első ízben a birkenaui női tábor 2014 után felújítandó téglabarakkjait fogják előkészíteni renoválásra, de a faépületek és maradványaik megőrzésével is foglalkoznak. A múzeum szerint a téglabarakkok műszaki állapota nem csak koruk miatt romlik folyamatosan, hanem azért is, mert a németek lebontott épületek maradványaiból építették fel ezeket, méghozzá lápos területen. A téglaépületek teljes felújítása akár tizenöt évet is igénybe vehet.

A renoválás költségét a 2009-ben alapított auschwitz-birkenaui alapítvány (Fundacja Auschwitz-Birkenau) állandó alapjából fedezik, amelyben 120 millió eurót terveznek felhalmozni. Az alap anyagi támogatását eddig 18 állam és három város vállalta: összesen 97 millió eurót ajánlottak fel, ami a felújítási munkálatok költségének 80 százalékát fedezi. A múzeum az éves munkálatok költségét 3,6 és 5,5 millió euró közötti összegre becsülte.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

A volt haláltábor területén 1947-ben létrehozott állami múzeumot évente milliók látogatják: tavaly több mint 1,4 millióan fordultak meg itt.