Előző
Következő
új cikk

Budapest Szíve program

Népszava|2012. júl 18. 16:15
[A+ A-]
Hamarosan indul a Budapest belvárosának a felújítását célzó beruházás, a "Budapest szíve" program második szakasza
Idén nyáron indul a Budapest Szíve program második üteme, amely a Március 15. tér déli részének megújításával kezdődik, és néhány évet igénybe fog venni.

A munka során szélesebb és új gyalogosfelületeket alakítanak ki, a rakpartról érkező autók pedig a téren tudnak majd felhajtani az Erzsébet hídra. 2013 nyarán kezdődhet a Ferenciek terének átalakítása, egy évvel később pedig a Széchenyi tér rendezése. A főváros további változtatásokra készül, így mire megnyílnak a 2014-től hozzáférhető uniós alapok, addigra a "fiók tele lesz tervekkel".

A tervezők szerint nagy szükség van arra, hogy a közterületeket visszaadják az embereknek, ugyanis az 1970-es években a közlekedéspolitika elsősorban az autóközpontúságról szólt. Például a Flórián tér, a Ferenciek tere, a Nyugati és Keleti pályaudvarnál lévő csomópontok úgy épültek, hogy lényegében csak autóval járhatók át kényelmesen. A tervezők ezen szeretnének változtatni, így a Baross tér és a Fővám tér, valamint a Széll Kálmán tér jövőre induló rekonstrukciójánál is kiemelten figyelnek a gyalogosok érdekeire.

A Március 15. térnél a rakpartról érkező autók egy lámpás csomópontnál tudnak majd felhajtani az Erzsébet-hídra. Így megszüntethetik a Ferenciek tere alatt húzódó aluljárót, és újra lekövezett, összefüggő közterület lesz a templom, a jégbüfé és a Petőfi Sándor utca környékén.

A Széchenyi tér rendezésénél azt szeretnék elérni, hogy a tér közepén lévő zöldfelületre szabályosan át lehessen menni. A Lánchídra tartó autók a tér déli részén közlekednek majd, a Magyar Tudományos Akadémia előtt pedig egy új teret alakítanak ki.

A tervezők reményei szerint ezekkel az átalakításokkal is hozzájárulnak majd egy élhetőbb főváros megvalósításához.