Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A Bányavirág győzött Pécsen

Népszava|2012. jún 18. 06:30
[A+ A-]
Egy határon túli független társulat sikerét hozta a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A legjobb előadás díjával elismert a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió által színre vitt Bányavirág című előadás valódi sikertörténet.
Tavaly még a Nyílt Fórum keretében csak felolvasták a fesztiválon, most pedig már a szakmai zsűri a legjobbnak ítélte Székely Csabának egy erdélyi kis faluban játszódó trilógiájának első darabját. A versenyprogramból fájdalmasan hiányzó függetlenek ezt egyfajta jóvátételnek is érezhetik.

Kezdjük a vesztesekkel. Talán a legtöbben két előadást hiányolnak a díjazottak közül. Az egyik az Örkény Színházból beválogatott János király, a másik a kolozsvári teátrum Hedda Gabler című drámája. Az előbbit, Dürrenmatt szatirikus Shakespeare-átiratát Bagossy László rendezte. Az előadás a mindenkori politikai elitről és a hatalomban lévők megállíthatatlan torzulásairól állít ki szomorú bizonyítványt, nem kevés mai áthallással. A hírek szerint a szakmai zsűrit ez az előadás osztotta meg leginkább. Úgy tudni, a zsűrizés alatt igencsak konstruktívnak mutatkozó Kerényi Imre rendező, akit a főként a jobb oldalhoz köthető teátrumokat tömörítő Magyar Teátrumi Társaság jelölt a bírálók közé, egyedül a János király esetében ragadtatta el magát.

Állítólag nem tudott túllépni saját, a nyolcvanas években született és méltón legendássá lett János király rendezésén, és nem értett egyet Bagossy fanyarabb, radikálisabb értelmezésén. Úgy tűnik, Kerényi meggyőzte zsűri társait, így végül is díj nélkül távozhatott az Örkény Színház nagysikerű produkciója. A versenyprogram záró előadásaként játszott Andrei Serban által színre vitt katartikus erejű Hedda Gabler más eset. Hiszen itt inkább arról lehet szó, hogy a zsűritagoknak nem volt idejük feldolgozni az élményt, így inkább hamar leszavazták. A bírálók záró vitája így is több mint három órát vett igénybe. Szakonyi Károly író, a zsűri egyik tagja kérdésünkre elmondta, ők hozott anyagból dolgoznak. Több zsűritag ugyanis nehezményezte például, hogy nem került be a versenyprogramba a Katona József Színház A mi osztályunk című előadása.

A fesztivál első felében játszott versenyprodukciók közül több, talán egyedül a székesfehérvári Trió kivételével, jóval elmaradt a várakozástól, olykor érdektelenségbe fulladt, aztán az utolsó napokban jöttek a megmentők. A marosvásárhelyi Bányavirág, a szombathelyi Szentivánéji álom és a debreceni Scapin, a szemfényvesztők. A Bányavirág joggal nem osztotta meg a zsűrit, győzelmét konszenzus övezte. Székely Csaba egy erdélyi kis faluban játszódó nagyszerű darabját tavaly a Nyílt Fórumra küldték el, Sebestyén Aba rendező, a marosvásárhelyi független társulat, a Yorick Stúdió vezetője rögtön lecsapott rá és megrendezte saját csapatával. (Azóta a Pinceszínház is bemutatta a művet.) A Bányavirág, ahogy a kérdésünkre a rendező megfogalmazta, a mai erdélyi valóság egy kis szeletét dolgozza fel jókora öniróniával és önkritikával. Azt már én teszem hozzá, hogy remek színészi csapatmunkával.

Sebestyén Aba egyébként a következő évadban, jövő tavasszal a budapesti Nemzeti Színházban viszi színre Székely Csaba trilógiájának első darabját. A trilógia második darabját, a Bányavakságot most olvasták fel ugyancsak a Nyílt Fórum keretében. A trilógiát záró Bányavíz pedig nemrégiben az Örkény Színház drámapályázatán diadalmaskodott. Ami a mostani színészdíjakat illeti: a legjobb női alakítás díját nem lehetett elvitatni Kováts Adéltól, aki pályája egyik csúcsteljesítményét mutatta a Radnóti Színház Vágyvillamosának főszereplőjeként. A székesfehérvári Trió három színészdíjat is elnyert a szakmai, illetve a színész zsűritől. A Galambos Péter által rendezett produkciónak voltak rajongói, például a szakmai zsűri egyetlen külföldi tagja, a litván rendező Rimas Tuminas.

A moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója meg is hívta az előadást, illetve Galambost Moszkvába. A Mohácsi János által rendezett szombathelyi Szentivánéji álom büszkélkedhet a legtöbb díjjal, szám szerint néggyel. Úgy tűnik, a Kaposvárról eljött és vándoréletbe kezdő Mohácsi bárhová megy, képes minőségi produkciót létrehozni. Persze nem árt, ha kap hozzá egy jó csapatot, mint például most Szombathelyen. Sokan azt jósolták, hogy a szakmai zsűriben lesznek majd botrányos viták. Ám ezek, a már említett János királyt leszámítva ezúttal elmaradtak. Olyannyira, hogy állítólag a Mohácsi-előadás díjazását Kerényi Imre is javasolta, pedig feltehetően ők ketten teljesen mást gondolnak a mai közéletről.

A találkozó díjazottjai


A szakmai zsűri által megítélt legjobb előadás:
Székely Csaba: Bányavirág
Rendező: Sebestyén Aba (Yorick Stúdió, Marosvásárhely - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)

Legjobb rendezés: Mohácsi János
William Shakespeare műve alapján írta Mohácsi István és Mohácsi János:
(Szentivánéji álom szombathelyi Weöres Sándor Színház)

Legjobb női főszereplő: Kováts Adél
(Tennesee Williams: Vágyvillamos, Radnóti Miklós Színház)

Legjobb férfi főszereplő:
Kuna Károly
(Israela Margalit: Trió, székesfehérvári Vörösmarty Színház)

Legjobb női mellékszereplő: Csonka Szilvia
(Szentivánéji álom, szombathelyi Weöres Sándor Színház)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mészáros Tibor
(Moliére: Scapin, a szemfényvesztő, debreceni Csokonai Színház)

Legjobb díszlet: Helmut Stürmer
(Moliére: Scapin, a szemfényvesztő, debreceni Csokonai Színház)

Legjobb jelmez: Remete Krisztina
(Szentivánéji álom szombathelyi Weöres Sándor Színház)

Legjobb dramaturgiai munka: Szabó Borbála
(Katona József: Bánk bán, kecskeméti Katona József Színház)

A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri díjai:

Legjobb férfialakítás megosztva:
Viola Gábor és Bányai Kelemen Barna
(Székely Csaba: Bányavirág, Yorick Stúdió, Marosvásárhely - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)

Legjobb női alakítás: Tóth Auguszta
(Israela Margalit: Trió, székesfehérvári Vörösmarty Színház)

A Fidelio díjai a színész zsűri döntése szerint:

Legjobb 30 év alatti színésznő:Pálmai Anna
(Bessenyei György: A filozófus valamint Torsten Buchsteiner: Nordost,
Katona József Színház)

Legjobb 30 év alatti színész: Pál András
(Israela Margalit: Trió, székesfehérvári Vörösmarty Színház)

A közönség zsűri díja:
Szentivánéji álom
(Rendező: Mohácsi János, szombathelyi Weöres Sándor Színház)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!