Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Trükközés

Népszava|2012. jún 19. 06:00
[A+ A-]
A miniszterelnök lelkes életrajzíróinak legújabb kutatásai szerint Orbán Viktor a nagy bűvész, Rodolfó trükkjein nőtt fel. Különösen az a mondata áll hozzá közel, hogy "csak a kezemet figyeljék", meg ami ehhez szorosan hozzátartozik: "Vigyázat, csalok!". És a leckét jól megtanulta. Már akkor tanújelét adta ennek, amikor a 2006-os voksolás előtt diplomatáknak arról beszélt, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban. Vagyis választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe azzal, amit valójában csinálna. Erről egyébként négy év elteltével, a fülkeforradalom nyomán bárki meg is győződhetett.

Csalásra azonban egyre nagyobb szüksége van. Ezért aztán senki sem lepődhetett meg, amikor kormányzásának két évét értékelve a "pávatánc" gondolatával állt elő. A lényeg, hogy úgy kell elutasítani az uniós kritikákat, mintha elfogadnánk. Közülük néhányra - amit úgyis megcsináltunk -, rá kell bólintani és akkor majd azt hihetik, ők győztek. Pedig nem.

Igaza van korunk nagy politikai bűvészének, ez egy bonyolult játék. De ha már így, akkor ne is csak a külföldet verjük át. Hanem mindenkit. Leginkább saját népünket, benne híveinket, valamint szavazóinkat. Hátha nem veszik észre. Hátha nem jönnek rá, hogy amiket a Velencei Bizottság a demokrácia helyreállítása érdekében javasol, abból is saját érdekeink és elképzeléseink szerint válogatunk. Ha pedig valamiről úgy látjuk, ártana nekünk, vagy a gondosan kialakított rendszerünknek, azt elvetjük. Miközben persze a velük tárgyaló államtitkár telenyilatkozza a médiát, hogy azok ott mennyire meg vannak elégedve és mennyire egy követ fújnak velünk.

És ha ezt így folytatjuk, már azt sem kell mondani, hogy "vigyázat, csalok", és azt sem, hogy a szavaim nem tükrözik a tetteimet, mert már úgyis mindenki tudja. A törvénygyár fontos jogszabályokat módosít futószalagon, miközben a politikai bűvész Nagykátán van. A gyógyfürdő megnyitásán vesz részt. A rendszer ugyanis távollétében is működik. Fő emberei helyette is helyt állnak.
Baj csak akkor lesz, ha valamelyik trükk nem jön be. Mert a közönség - közismerten - nagyon hálátlan is tud lenni.