Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Megint olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Népszava|2012. jún 19. 05:38
[A+ A-]
Mérsékli öt forinttal a benzin és hat forinttal a gázolaj literjének nagykereskedelmi listaárát holnaptól a Mol Nyrt.. Így a 95-ös benzin literenkénti országos kiskereskedelmi átlagára 417 forintra, a dízel hajtóanyagé pedig 418 forintra csökken. ( A különböző töltőállomásoknál akár literenként 30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok az üzemanyagok árában.)
A Mol legutóbb egy hete változtatott az árain. Akkor nyolc forintot faragott le a benzin, és hatot a dízel árából.

A benzin ára idén április elején érte el csúcsot, amikor egy liter motorbenzin átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.

A mostani csökkentés mögött elemzők szerint az áll, hogy az utóbbi napokban erősödni tudott a forint a dollárral szemben. Amíg egy hete csaknem 238 forintot kellett adni egy dollárért, addig mostanra 234 dollár alá mérséklődött az átváltási kurzus. A forint-dollár árfolyamnak azért van jelentősége, mert az olajüzleteket dollárban számolja el az importőr és az exportőr, a készterméket pedig idehaza forintért értékesíti a Mol.

Az árcsökkenést az is segítette, hogy az elmúlt napokban enyhén mérséklődött a nyersolaj ára a nemzetközi piacokon. A Crude olaj hordójáért például mostanság 84 dollár körüli összeget kell fizetni a külpiacokon, a korábbi hordónkénti 85 dollár feletti ár helyett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!