Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A kormányfő osztja szét az állami pénzeket

Népszava|2012. jún 19. 05:33
[A+ A-]
Külön testületet hoz létre a kormány a fejlesztéspolitika területére vonatkozó döntések gyors, megalapozott, koordinált előkészítése és érvényesítése érdekében. A fejlesztési kabinet elnöke a miniszterelnök, tagjai pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter. Ezentúl csak a testület jóváhagyásával kerülhet a kormány elé a fejlesztéspolitikát érintő dokumentum.
A grémium legfontosabb feladata a 2014 és 2020-as pénzügyi időszakhoz kapcsolódó fejlesztés és tervezés lesz, valamint állást foglal a fejlesztési célú költségvetési források felhasználásához szükséges kormányzati intézkedésekről. Az új hatalmi központ létrehozásáról politikusokat és gazdasági elemzőket kérdeztünk.

Veres János, volt pénzügyminiszter:

"A fejlesztési kabinet felállítása rejtett beismerése az elmúlt két év gazdaságpolitikáért, illetve az uniós pénzek elosztásáért felelős személyek kudarcának".

A pénzügyi tárca korábbi vezetője szerint a lépéssel Orbán indirekt módon azt is beismerte, hogy az uniós források elosztását alkalmatlan emberekre bízta. Sem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, sem a szaktárcák nem voltak képesek a hatékony munkára. Meglátása alapján a fejlesztési kabinet egyben Matolcsy György gazdasági miniszter és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter pozíciójának gyengülését is jelenti, hiszen minden egyes uniós forrásról születő döntést az új testület magához vonhat. " Ez felgyorsíthatja a források felhasználását, de az újabb központosítás egyben azzal a következménnyel is járhat, hogy a jelenleginél is szűkebb gazdasági oligarcha kör juthat az uniós pénzekhez" - mutatott rá Veres.

Józsa István, az MSZP gazdaságért felelős frakcióvezető helyettese:

"Kevés, hogy összeáll Orbán Viktor és néhány bennfentes, hogy majd ők felgyorsítják a pénzek lehívását, elosztását. Ez szakmai munkát igényel, de az ehhez értő szakembereket politikai okokból két évvel ezelőtt elkergette az Orbán kormány".

A szocialista gazdaságpolitikus tűzoltásnak minősítette a kabinet létrehozását, hiszen megfogalmzása szerint "az elmúlt két évben gyakorlatilag csak azok a fejlesztések indultak meg, amelyek a Simicska-Nyerges-Közgép érdekeltségi körbe tartoztak, aki az utcától" próbált meg pályázni uniós pénzekre, annak kevés esélye volt a sikerre. Arra a veszélyre is figyelmeztetett, hogy az uniós költségvetési ciklus jövő év végi lezárulásával több mint 2000 milliárd forint fejlesztési forrás ragad bent.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke:

"Egy ilyen testületnek nem az egyes uniós támogatással megvalósuló projektekről kellene döntenie, hanem a forrásfelhasználás egész mechanizmusát kellene hatékonyabbá alakítania".

A gazdaságkutató kifejtette:a magyar bürokrácia annyira lassú és olyan kevéssé hatékony, hogy Magyarország a jelenlegi tempóban képtelen lesz időben lehívni a rendelkezésére álló uniós támogatásokat. Ezért önmagában üdvözlendő, hogy létrejött egy testület, amely felgyorsíthatja a folyamatokat. Az azonban nem túl szerencsés, hogy maga a miniszterelnök áll az élére, mivel a kormányfőnek egyéb feladatokra kellene koncentrálnia.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője:

"A kormány épp azon a területen igyekszik erősíteni, ahol komolyabb lemaradása látszik: az uniós támogatásokat sokkal hatékonyabban lehetne felhasználni."

A politológus szerint azzal, hogy a kabinetnek a közvetlenül érintett minisztereken túl a miniszterelnök és Lázár János is tagja, fajsúlyossá teszi a testületet.

Vágó Gábor, az LMP szóvivője:

"Önmagában örülni kellene annak, hogy végre új kézben összpontosul a feladat, és ezáltal felgyorsulhatnak a kifizetések, az azonban sokkal kevésbé örvendetes, hogy mindezt úgy oldja meg Orbán Viktor, hogy tovább központosítja a már eddig is túlcentralizált döntéshozatalt."

Az LMP szóvivője rámutatott, nem ez az első eset, hogy a miniszterelnök egy területet, és a hozzátartozó pénzeket magához vonja. A kormány számára most kényszerítő erő, hogy a 3500 milliárd forintos uniós pénzeket a jövő esztendő végéig ki kell fizetni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!